Hirdetés

ASUS EEE PC 1015PW - dizájnos kisgép



|

Többfelől is hallhatjuk, hogy a tabletek megjelenésével a netbookok kora, mondhatni, leáldozott - ám időről időre mégis érkeznek olyan kisgépek, amelyek miatt meg kell cáfolnunk a fenti állítást.

Hirdetés

Minden bizonnyal mindig szükség lesz dizájnos, ámde jó hardveres felépítésű készülékekre, amelyek azoknak is kedveznek, akik igénylik a szép eszközöket, természetesen jó tudással felvértezve. Amíg tehát nem lesznek elérhetők a piacon olyan tabletek, amelyek nem igényelnek ahhoz kiegészítőt (tokot vagy matricát), hogy jó külsejűnek, netán nőiesnek tartsuk őket, addig mindenképp van létjogosultságuk az olyan netbookoknak, mint például az Eee PC 1015PW, amelyet minden kétséget kizáróan a szebbik nem képviselőinek gyártottak.

 

 

 


Erről már a netbook külseje is árulkodik: háromféle színben vásárolhatjuk meg a hardvert, fémes lila (eredeti nevén Purple Rain), aranyszínű (Gold Dust) és halványrózsaszínes (azaz Angel Skin) árnyalatban. Szerkesztőségünkben az aranyszínű verzió járt, amely nem hivalkodó, ámde mégis felhívja magára a figyelmet, egyöntetűen rajongtunk a külsejéért. Habár a borítása műanyag, azt érdekesen formázták meg: hullámokra hasonlító kitüremkedéseket figyelhettünk meg rajta. Amikor kinyitjuk a netbookot, olyan műanyaggal találkozhatunk, amelyen nem látszanak az ujjlenyomatok (a fekete zongoralakk készülékek sorában, amelyeket állandóan törölgetni kell, ez a tény szinte felüdülést jelent). Egy kivétel van csupán a műanyag-használat alól: a tapipadot két fémsáv közé zárták, illetve az egérgombok is fémből vannak. A netbook billentyűzete teljes kiosztású és megfelelő nagyságú, a laptop teljes szélességét elfoglalja, így a gépelés abszolút megfelelő. A gombok kiemelkednek a netbook síkjából, ami egy kissé az Apple laptopjainál látott gyakorlatra emlékeztetett. A tízhüvelykes kijelző fölötti webkamera esetében ritkán látott megoldással találkoztam: manuálisan kapcsolhatjuk ki és be a felvételt, egy pöcök elhúzásával.

 

 

 


A netbookok esetében az egyszeri vásárló nem szokott sokat várni hardverügyben, annál nagyobb szerencse, hogyha valamivel kiemelkedik a tömegből az adott eszköz. Itt a Bluetooth 3.0, a kétmagos processzor (Intel Atom N550, 1.5 gigahertz) és a hosszú rendelkezésre állási idő az, amivel az Eee 1015PW többet nyújt az átlagnál. Habár nem fogjuk rajta futtatni a legújabb FPS-eket, azonban irodai munkára bőven megfelelt tapasztalataink szerint az eszköz. 1 gigabájt DDR3 RAM-mal rendelkezik, amelyet 2 gigabájtig bővíthetünk – nem sok, de a célnak megfelelt, netbook-viszonylatban átlagosnak mondható. Kétféle merevlemezzel érhetjük el a hardvert: 250 vagy 320 gigabájtnyi tárhely közül választhatunk, amelyhez még pluszban jön a szinte már szokásosnak mondható ASUS-tárhely, amely ez esetben 500 gigabájtnyi helyet biztosít. A netbookon Windows 7 Starter 32 bites verziója futott, amelynek a cég szerint elvileg gyorsítottak a bootolási sebességén, így sebesebben töltődik be az operációs rendszer – mi nem nagyon vettünk észre különbséget. (Vicces mellékszál, hogy a magyar fordító ezen gép esetében mókás melléütést hagyott benne az operációs rendszerben: Sajátgép helyett Sajtgép néven érhetjük el a számítógépről szóló információkat.)


A gép egyik legjobb feature-e a valóban hosszú rendelkezésre állási idő: 10 órát ígérnek a mérnökök, és aláírjuk, valóban, a teljes munkaidőt végig bírta a gép egy feltöltéssel. Ezalatt pedig futtattunk rajta irodai programot, illetve interneteztünk is.


A 1015PW netbookban tehát egy igazán nőies versenyzőt köszönthetünk. Habár nem fogunk rajta játszani, azonban egyetemi előadásokon, prezentációkon jó társat köszönthetünk benne.


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.