Hirdetés

ASUS i865=i875?



|

Hirdetés

Az új chipsetek, melyeket az új, 800 MHz-es külső órajelű Pentium 4-hez mutatott be az Intel egyetlen dologban különböznek: A memóriakezelésükben. Az i875 ugyanis bír egy Performance Acceleration Technology (PAT), azaz „teljesítménynövelő technológia” névre hallgató aprósággal, mely az Intel szerint 2 órajelciklussal csökkenti a memóriahozzáférések késleltetését. A dolog pikantériája, hogy a technológia megtalálható az i865-ben is, csak éppen nincs aktiválva. Ebben semmi szokatlan sincs. Példának okáért az összes Pentium 4-es processzor tartalmazza a Hyper-Threading technológiát, vagy akár a mobil változatok SpeedStep-jét, csak éppen ezek is tiltva vannak annak függvényében, hogy milyen CPU magját fogja képezni az adott szilíciumlap.

P4P800 jelű, i865-re épülő alaplapjaiban az ASUS elrejtett egy jelentéktelennek tűnő, „Memory Acceleration Mode” névre hallgató pontot. Ha ezt engedélyezzük, akkor nem teszünk semmi mást, mit aktiváljuk a PAT-ot! Ugyan az oldalán az ASUS Hyper Path technológiát emleget, ne dőljünk be a marketing ködösítésnek, ez bizony a „jó öreg” PAT. Az ASUS mérnökei szemlátomást megtalálták a módját, hogy feloldják az i865-ben lévő tiltást. Ez egyrészt azért izgalmas mert az i865 alapú lapok olcsóbbak, mint az i875-ösök, illetve a hasonló szolgáltatások letiltását szilícium szinten végzik, és az esetek többségében fizikailag nem lehet utólag felülbírálni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.