Hirdetés

ASUS Lamborghini VX6 teszt - Kicsi a bors, de erős



|

Luxuskategóriás netbook, remek dizájnnal és megfelelő felépítéssel.

Hirdetés

Hangos motorpörgetéssel köszöntött minket a Lamborghini VX6-os, úgyhogy már az első pillanattól kezdve el voltunk varázsolva. A bootolás rövid ideig tartott, egy-két perc után már ismerkedhettünk is a rendszerrel – a későbbiekben természetesen kitérünk a hardveres felépítésre is, de előzetesnek legyen elég annyi, hogy a gépnek nincs ilyen téren sem negatívuma.

 

Külcsín


Fekete vagy fehér lakkborítással vásárolhatjuk meg a netbookot, amely az ASUS Lamborghini széria luxuskategóriás tagjaként érkezett 2010 végén–2011 elején a boltokba (néhány napja jelentették be sorozat következő tagját, a VX7-et, amelyet reményeink szerint nemsokára mi is kipróbálhatunk). Az ASUS már több éve működik együtt a Lamborghini autógyártó céggel, amelynek eredménye több laptop és kiegészítő, viszont a sorozatból ez az első variáció, amely netbookként lát napvilágot – kvázi a VX6 a család legkisebb tagja, amely által a kispénzűek is magukénak tudhatnak egy Lamborghinit.


A hardver dizájnja az elődeit idézi: markáns vonalak, kevés lekerekítés, szögletes idomok; borítékolhatjuk, hogy egy ilyen számítógépet mindenki meg fog bámulni. A fedlapon látható a Lamborghini logója, az aranyszínű bika, alatta pedig egy fordított és elnyújtott V alakú hangszóró található az elmaradhatatlan ASUS logó fölött. A fedlap csillogó lakkborítása minden egyes ujjlenyomatot közszemlére tesz, így gyakran kell törölgetnünk, ha nem akarjuk, hogy „mancsos” legyen. A lakkborítás a netbookot kinyitva is folytatódik: a 12,1 hüvelykes, 1366*768 pixeles felbontású LCD-kijelzőt fogja körbe fekete, immáron nem csillogó lakk.

 

 

 

A billentyűzet már matt hatású műanyagból készült, viszont a tapipad melletti részeken, illetve magán a tapipadon hosszabb használat után már látszottak az ujjlenyomatok.


A billentyűzet felett is látható egy hosszabb ezüstszínű sávon a Lamborghini logó, mellette jobbról a bekapcsológomb található, amely fehéren világít bekapcsolás után. (A másik oldalon lévő gomb a gép kikapcsolt állapotában nyomásra a pár másodperc alatt elinduló ExpressGate operációs rendszert indítja, míg betöltött Windows esetében pedig különféle energiagazdálkodási módokat aktiválhatunk vele.)


A fenti ezüst csík máshol is visszaköszön: a tapipadot vették körbe szálcsiszolt fémlappal. Maga a tapipad optikailag nagynak tűnik, de ennek csak a jó dizájn az oka, ugyanis a kijelölt területen túl nem lehet használni. Pozitív, hogy kétujjas multitouchra is igénybe vehettük, megfelelően gyorsan reagált a kéréseinkre.

 

A motorháztető alatt


A laptop alapvető jellemzője a gyorsaság: habár netbookként pozicionálták, azért noteszgépekkel szemben sem vall szégyent; kétmagos Atom D525-ös processzorral büszkélkedhet, amely 1,8 gigahertzen ketyeg, emellett 4 gigabájt DDR3 memóriát használ. A grafikus kártyája NVIDIA Ion 2-es, így akár játékokat is futtathatunk rajta. Az akkumulátora hatcellás, 5200 milliamperes, elvben hatórás használatot is bír; gyakorlatilag ez csak akkor igaz, ha nem használunk nagy számításigényű programokat; játék vagy több szoftver együttes alkalmazása mellett körülbelül másfél-két órát bír. Hatalmas piros pont, hogy Bang&Olufsen hangrendszert építettek a gépbe, így jó minőségben hallgathatunk zenét akár még fejhallgató nélkül is. Csatlakozók terén is jól elláttak minket a fejlesztők: bal oldalt egy USB 2.0-s port és egy HDMI-kimenet, jobb oldalt pedig két USB 3.0-s (!) port áll a rendelkezésünkre. Jobb oldalon található a fejhallgató és mikrofon csatlakozóhelye is, amely abból a szempontból pozitívum, hogy ölbe véve nem zavarnak meg minket a kábelek.

 

 

 

Windows 7 Starter verziót kapunk a gép mellé, amely attól függően, mennyi pénzt akarunk a gépre áldozni, 250 vagy 320 gigabájtos merevlemezen foglal helyet. Az ASUS már több éve operál a Webstorage névre hallgató megoldással, amelynek segítségével akár az interneten is tárolhatjuk az adatainkat, ezáltal akár 500 gigabájtnyi plusz helyhez is juthatunk.


A netbook egyetlen negatívumaként talán a kikapcsolhatatlan ASUS-eszköztárt említhetnénk meg, amely alapesetben a kijelző tetején tanyázik, lenyitva pedig több lehetőség áll ugyan a rendelkezésünkre, ám elképzelhető, hogy akad, akit zavarhat. Ettől függetlenül viszont őszinték leszünk: mivel az ASUS kis gépe túllépi a kategóriájában megszokottakat, ezért bátran merjük ajánlani mindenkinek.


Ár: 159-170 000 forint


Előny: vagány dizájn, jó belső felépítés


Hátrány: kicsi tapipad, ASUS-eszköztár

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.