Hirdetés

Átadták a Gábor Dénes Ösztöndíjat



|

Ma adták át a "Docler Holding Új Generáció" Gábor Dénes Ösztöndíjat.

Hirdetés

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett az informatikai/infokommunikációs szakterületen tevékenykedő, 1978. december 31. után született, magyar állampolgársággal rendelkező, kreatív, az innovációval aktívan foglalkozó - kutató, mérnök, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető - szakemberek körében a „Docler Holding Új Generáció” Gábor Dénes Ösztöndíj elnyerésére.

Hirdetés

Az ösztöndíjat olyan, kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytató fiatal szakember nyerhette el, aki  jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hozott létre, valamint aki innovatív tevékenységével hozzájárult cége/intézménye innovációs készségének és képességének megalapozásához és fenntartásához.

A NOVOFER Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 2014-ben „Docler Holding Új Generáció” Gábor Dénes Ösztöndíjban részesült Lám István mérnök-informatikus Msc, a TRESORIT Kft. ügyvezető igazgatója, a Crysys Labor keretein belül végzett tudományos munka, a felhő alapú tárolás és szinkronizálás piacára új, a piacra lépéstől napjainkig egyedinek számító biztonsági megoldásokat kínáló termék bevezetése, az elméleti felfedezés megvalósítása, a sikeres start-up létrehozása során tanúsított alkotó munkájáért.

Lám István Budapesten született 1988-ban. A Tresorit alapítójának “sikertörténete” akkor kezdődött, amikor 12 évesen megkapta az első kriptográfiai könyvét. Ez felkeltette érdeklődését a
digitális adatvédelem iránt. 10 évvel később már két diáktársával céget alapított az interneten hozzáférhető információk illetéktelen eltulajdonításának megakadályozására. István a Tresorit alapítása előtt diákként a BME CrySys Laborban és a svájci Ecole Polytechnique Federale De Lausanne egyetemeken volt kutató, illetve a BME-n a mérnök informatikus Msc fokozatú diploma megszerzése mellett tanított is. Az egyetemi évek alatt a Future Invest and Business Kft tanácsadójaként, majd a Future Office Network ügyvezetőjeként is dolgozott. Önállóan, majd később a Tresorittal is több versenyen vett részt. Egyéni munkáját az ifjúsági Bolyai matematikai díjjal, a fiatal innovátoroknak átadott díjjal és több alkalommal Köztársasági Ösztöndíjjal is elismerték.


A Kuratórium 2014-ben emellett „Találjuk fel a Holnapot!” címmel hirdette meg a Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj pályázatot, amelyen a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások is indulhattak. Ennek keretében a diákok olyan ígéretes tudományos felfedezésekről, technikai vagy társadalmi innovációkról írhattak, amelyet ma még nem használ széles körben a társadalom, de amelyeknek a közel jövőbeni elterjedése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberiség fenntartható fejlődési pályára álljon.

A Zsűri javaslatára kiválasztott tanulók további tanulmányait a NOVOFER Alapítvány Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíjjal segítette.

100 eFt-os ösztöndíjban részesültek:
Gréczi László Ádám a Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola, Lévai Emese Sarolta a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium és Suhajda Eszter a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (a pályázat benyújtásakor a Kecskeméti Bolyai Gimnázium) tanulója.

90 eFt-os ösztöndíjban részesültek:
Szabados Richárd és Tóth Márkó, a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola tanulói.

70 eFt-os ösztöndíjban részesült:
Ocskó Márk a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola diákja.

60 eFt-os ösztöndíjban részesültek:
Kroll Tamás Dávid és Mezei Rozália, a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola, valamint Shaltout Sára a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója.

50 eFt-os ösztöndíjban részesültek:
Horváth Gergely a Petrik Lajos Szakközépiskola és Szabó Ádám a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola tanulója.

Gábor Dénes: Találjuk fel a jövőt! című könyvét kapta:
Boros-Major Péter és Tóth Szabolcs a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola, Böröcz Berta a Lóczy Lajos Gimnázium, Kémenes Edina a Salamon Ernő Elméleti Líceum (Románia) és Vörös Kristóf a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanulója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.