Hirdetés

Az „elvont ötleteket” védő szabadalmak érvénytelenek



|

Az USA legfelsőbb bírósága precedensértékű ítéletet hozott.

Hirdetés

A The Verge csütörtökön számolt be róla, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága egyhangú döntéssel úgy határozott, azok a szabadalmak, amelyek nem egy konkrét szoftveres megoldást, hanem csupán egy „elvont ötletet” védenek, érvénytelenek. Szakértők szerint a szigorú ítélet az IT-cégek között dúló szabadalomháború kimenetelére is hatással lehet.

Hirdetés

Két befolyásos amerikai pénzintézet, az Alice Corp és a CLS Bank évek óta pereskedett egymással. A vitatott szabadalmak egyfajta feltételekhez kötött elektronikus kötelezvényre vagy „közvetített megegyezésre” vonatkoztak, amelynek lényege, hogy kereskedés közben a pénzt egy harmadik fél számláján tartják, az üzletelő felek csak ún. „árnyékegyenlegeket” látnak.

A szabadalmak az Alice birtokában voltak. A CLS perelt, és arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa érvénytelennek a bejegyzéseket, mondván, nem egy egyedi találmányt, technológiát vagy eljárást, csak egy teljesen magától értetődő elképzelést védenek. Az Alice, persze, visszaperelt; a bankház azt állította, hogy versenytársa megsértette a szabadalmait.

Az ügy 2013 végén került a legfelsőbb bíróság elé. Az Alice jogászai megpróbálták bebizonyítani, hogy a cég szabadalmai többek puszta ideáknál, de elbuktak, a bíróság végül a CLS javára döntött. 

A testület ítélete különös jelentőséggel bírhat. Annál is inkább, mivel az elmúlt években, a nagyválallatok közötti féktelen pereskedést és a „patent trollok” garázdálkodását látva, számos jogi szakértő érvelt amellett, hogy ideje lenne átgondolni az amerikai szabadalmi rendszert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.