Hirdetés

Az „elvont ötleteket” védő szabadalmak érvénytelenek

|

Az USA legfelsőbb bírósága precedensértékű ítéletet hozott.

Hirdetés

A The Verge csütörtökön számolt be róla, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága egyhangú döntéssel úgy határozott, azok a szabadalmak, amelyek nem egy konkrét szoftveres megoldást, hanem csupán egy „elvont ötletet” védenek, érvénytelenek. Szakértők szerint a szigorú ítélet az IT-cégek között dúló szabadalomháború kimenetelére is hatással lehet.

Hirdetés

Két befolyásos amerikai pénzintézet, az Alice Corp és a CLS Bank évek óta pereskedett egymással. A vitatott szabadalmak egyfajta feltételekhez kötött elektronikus kötelezvényre vagy „közvetített megegyezésre” vonatkoztak, amelynek lényege, hogy kereskedés közben a pénzt egy harmadik fél számláján tartják, az üzletelő felek csak ún. „árnyékegyenlegeket” látnak.

A szabadalmak az Alice birtokában voltak. A CLS perelt, és arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa érvénytelennek a bejegyzéseket, mondván, nem egy egyedi találmányt, technológiát vagy eljárást, csak egy teljesen magától értetődő elképzelést védenek. Az Alice, persze, visszaperelt; a bankház azt állította, hogy versenytársa megsértette a szabadalmait.

Az ügy 2013 végén került a legfelsőbb bíróság elé. Az Alice jogászai megpróbálták bebizonyítani, hogy a cég szabadalmai többek puszta ideáknál, de elbuktak, a bíróság végül a CLS javára döntött. 

A testület ítélete különös jelentőséggel bírhat. Annál is inkább, mivel az elmúlt években, a nagyválallatok közötti féktelen pereskedést és a „patent trollok” garázdálkodását látva, számos jogi szakértő érvelt amellett, hogy ideje lenne átgondolni az amerikai szabadalmi rendszert.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.