Hirdetés

Az alaplapgyártók eltemették a Rambus DRAM-ot

|

Hirdetés

A Rambus DRAM jelenleg az egyedüli memóriatípus, amelyet az Intel Pentium 4-es rendszereihez használni lehet. Az RDRAM azonban rendkívül drága, ráadásul körülményes az alkalmazása, és a sebessége sem felel meg a várakozásoknak. A technológia mindezek miatt várhatóan háttérbe fog szorulni a hasonlóan gyors, és sokkalta olcsóbb DDR-SDRAM memóriák mellett. Erre a legjobb példa a napokban elterjedt hír, miszerint a Pentium 4-es alaplapokat fejlesztő tajvani cégek leálltak a Rambus DRAM-alapú rendszerek támogatásával, és inkább megvárják a hamarosan megjelenő, új Pentium 4 chipkészleteket, amelyek a hagyományos SDRAM, valamint az újabb és gyorsabb DDR-SDRAM alkalmazását teszik lehetővé az efféle alaplapokban.

A Pentium 4 processzorokat gyártó Intel mindent megtett az RDRAM árának lecsökkentéséért, de a memória ára nem követte a Pentium 4-es CPU árcsökkenéseit. Az Intel tisztában van a ténnyel, hogy az RDRAM hátráltatja a P4 processzor-eladásait, ezért egyre több cégnek biztosítja a Pentium 4-alapú chipset készítésének licenszét.
Mivel az Intel Rambussal kötött szerződése miatt egyelőre nem gyárthat DDR-SDRAM támogatott Pentium 4 chipsetet, a feladat a SiS, ACER Labs és VIA Technologies tajvani chipsetgyártókra hárult. A fejlesztések a jelenlegi Socket 423-as foglalat helyett immár a Socket 478 platform felé folynak, mivel a közeljövőtől kezdve minden új Pentium 4 CPU ez utóbbit használja majd.

Az újfajta Pentium 4 processzorok mintapéldányainak szállítása már elkezdődött, ami megnyithatja az utat az Intel-féle, SDRAM támogatású Brookdale Pentium 4 chipkészlet, valamint a SiS, ALi és VIA DDR-es változatok gyorsított ütemű fejlesztése előtt. A Brookdale-alapú Pentium 4 alaplapok a hírek szerint a harmadik negyedévben jelennek meg, azt azonban nem lehet pontosan tudni, hogy a tajvani gyártók P4 chipkészletei mikorra lesznek készen.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár