Hirdetés

Az alaplapgyártók várják az új Athlon XP megjelenését



|

Hirdetés

A megnövelt órajel, és lecsökkentett áramfogyasztás mellett az új Palomino magos AMD Athlon XP processzor visszafelé kompatibilis marad a jelenlegi Athlon Thunderbird és Duron Socket A foglalatba illeszkedõ CPU-kkal, illetve a hozzájuk készített alaplapokkal. Az elõzõ változatokkal való kompatibilitás megõrzése jelentõs költségektõl kíméli meg az alaplapgyártókat, mivel a korábban kifejlesztett alaplapjaikon tulajdonképpen csak a BIOS programot kell frissíteni az új CPU fogadásához.



A tajvani chipsetgyártók várhatóan szintén profitálni fognak az új processzor megjelenésébõl. A VIA Technology új KT266A chipkészletének eladásai várhatóan jelentõsen fellendülnek az Athlon XP megjelenését követõen, és a SiS, valamint az ALi chipsetgyártók is hasonló keresletnövekedésre számíthatnak Socket A chipkészleteik iránt. A Microsoft új Windows XP operációs rendszerének október 25-ei megjelenését követõen a legtöbb PC ipari társaság jelentõs fellendülésre számít, amelybõl az AMD mellett a tajvani chipset- és alaplapgyártók is ki szeretnék venni a részüket.

Az AMD-vel ellenben a konkurens Intel drasztikus módosításokat hajtott végre Pentium 4 vonalán, ami miatt az alaplapgyártók kénytelenek voltak teljesen új alaplapokat kifejleszteni. Mindez komoly költségeket jelentett a cégek számára. Az új Athlon XP processzor fogadásához azonban a BIOS frissítéstõl eltekintve semmit nem kell változtatni a jólbevált alaplapokon. Az Athlon Socket A platformjához ráadásul jóval szélesebb a chipsetkínálat, mint a Pentium 4-hez, így az alaplapgyártók nagyobb szabadságot kaptak a profit maximalizálásához.

Az új XP név mellett az AMD bevezeti a modellszámot is, amely különbözni fog az órajeltõl. Az új Athlon XP modellek a következõ változatokban jelennek meg októberben:








Athlon XP CPU órajel (MHz) AMD modellszám
13331500+
14001600+
14671700+
15001800+
16001900+


A modellszám azt mutatja, az adott processzor milyen órajelû Pentium 4 CPU teljesítményére képes a gyártó AMD szerint.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.