Hirdetés

Az Amazon is belépett a kereső piacra



|

Hirdetés

comot.

A független leányvállalatként működő A9.com olyan nagy piaci szereplőkkel száll ringbe, mint a Google, a Yahoo, a Microsoft MSN és az Ask Jeeves, és azt ígéri, terméke személyre szabottabb keresési élményt biztosít, például lehetővé teszi, hogy a felhasználó létrehozza webes keresései történetét, vagy felügyelje az információkat, melyeket talált. Az Amazon 2003 októberében hozta létre az A9 leányvállalatot, hogy fejlesszen ki kereső technológiát. A hivatalos verzió az A9 keresőmotor béta verziójára épül, amelyet áprilisban indítottak el, és amely a Google adatbázisát és algoritmusait használja, melyeket saját funkciós elemekkel párosított. A keresőmotor ezeken kívül felhasználja a GuruNet online könyvtár referencia eredményeit és az Internet Movie Database adatait a filmek keresésekor.

Az A9 balról jobb felé haladva oszlopokban jeleníti meg a weboldalakat, képeket és a referencia anyagokat. A többi funkciók sorában ott található a könyvjelző készítés, egy vonalzó a keresés eredményinek böngészéséhez, valamint a „napló”, amelybe a felhasználható elmentheti az egyes weboldalakkal kapcsolatos megjegyzéseit. Egy további funkció - ez jelenleg béta szakaszban van - amely további helyeket ajánl a felhasználó korábbi választásai alapján.




Az A9 nemcsak a Google technológiájára támaszkodik, hanem megjeleníti a Google Adwords hirdetéseit is, melynek bevételein a két cég osztozik. A kapcsolat hasonló, mint amilyen a Google és az AOL között van, vagy a Yahoo-val volt ez év elejéig, amikor a Yahoo felmondta az együttműködést. Azon túl, hogy az A9 keresőmotor ott van egy párbeszéd panellel az Amazon webhelyén, hogy a vásárló indulás előtt lefuttathassa kereséseit, egyelőre nem világos, mit keres az Amazon a máris zsúfolt keresőmotor piacon. Bár az a tény, hogy az A9 leányvállalat vezérigazgatója az az Udi Manber lett, aki az Amazon algoritmus ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese és alelnöke volt, de mielőtt az Amazonhoz került volna, a Yahoo tudományos vezérigazgató-helyettese volt, arra utal, hogy részben a kifejlesztett új technológiák eladásából és licenceléséből is bevételt remél.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.