Hirdetés

Az Amazon levédette a fehér háttér előtt fotózást

|

Az Amazon egy olyan módszert jegyeztetett be, amelyet szinte kivétel nélkül minden tárgyfotós használ.

Hirdetés

A múlt héten egy fotós blog szerzője szúrta ki, hogy az Amazon levédette a fehér háttér előtt való fotózást. Az Egyesült Államok szabadalmi és védjegyhivatalának (UPSTO) döntését számos kritika érte – nem csoda, hiszen ez körülbelül olyan, mintha Bezoséknak a szögletes kartondobozra sikerült volna védettséget szerezniük.

A „stúdióbeállításra” vonatkozó szabadalmi kérelmet még 2011-ben nyújtották be a hivatalhoz. Dokumentációjukban a vállalat jogászai öt, sűrűn teleírt oldalban fejtették ki, mitől egyedi a módszer; részletesen ismertetik a képkészítés folyamatát és a stúdió elrendezését is. Igen ám, csakhogy – ahogy arra a TechDirt is rámutatott –, a mellékelt diagramon „egy olyan fotóstúdiót láthatunk, amely éppen úgy néz ki, mint az összes fotóstúdió a fényképezés történetében”.

 

Az Amazon szabadalmának lényege:

- A tárgy homogén, fehér háttér előtt szerepel
- A tárgy egy állványon vagy asztalon van
- A tárgyat és a hátteret is megvilágítják

A leírásban, persze, néhány egyéb technikai paramétert is rögzítenek, köztük a bevilágításhoz használt stúdiólámpák dőlésszögét, a fotózáshoz használt fényképezőgép beállításait és az objektív jellemzőit.

Hirdetés

A fotózás menetét a következőképpen írják le:

- A hátsó lámpák bekapcsolása
- Az első lámpák bekapcsolása
- A tárgy elhelyezése az állványon
- A fénykép elkészítése

A TechDirt által megkérdezett szakértők szerint nem valószínű, hogy az, hogy az UPSTO hajlandó volt szentesíteni egy ilyen banális technikai leírást, komolyabb fejtörést okoz majd a fotósok számára. Az Amazon által megfogalmazott specifikációkat ugyanis viszonylag könnyű megkerülni – ráadásul képtelenség lenne rábizonyítani egy fényképészre, hogy épp a fent taglalt módszert használta.

 

A bejegyzés ennek ellenére újfent rávilágít, hogy a hatályos jogi szabályozás mellett milyen könnyű bejegyeztetni valamit – sőt, tulajdonképpen szinte bármit – az USA-ban, ami egyben arra is magyarázatot adhat, miért terjedt el annyira a szabadalmi trollkodás az utóbbi időben.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.