Hirdetés

Az AMD felhagy az Athlon chipsetek gyártásával



|

Hirdetés

A legfrissebb jelentések szerint az Advanced Micro Devices mára lényegében már teljesen kilépett a különbözõ Athlon és Duron processzorokhoz fejlesztett alaplapi chipsetek piacáról, és a cég boszorkánykonyháiban ezentúl már kizárólag a közeljövõben napvilágot látó többprocesszoros rendszerekhez, valamint a cég elsõ 64 bites processzor termékcsaládjához, a Hammerhez fejlesztenek chipkészleteket.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyû céggel kapcsolatban pár hete jelentek meg az elsõ pletykák, hogy felhagy az AMD-760-as chipset gyártásával, valamint hogy az alaplapgyártó cégek immár az utolsó szállítmányokat kapják ebbõl a chipkészletbõl. Tim Wright, az AMD asztali számítógépekhez fejlesztett termékeinek marketingigazgatója a napokban pedig hivatalosan is bejelentette, hogy a korábbi híresztelések igazak voltak, vagyis az AMD ténylegesen felhagy a jelenlegi chipsetei gyártásával, és ezentúl már gõzerõvel a következõ generációs chipkészletek fejlesztésével és tesztelésével kíván foglalkozni.

Az AMD-760-as chipset pályafutása néhány héttel ezelõtt véget ért, és kijelenthetem, hogy az AMD legfrissebb ütemtervében már nem szerepel a Socket A tokozású AMD processzorokhoz fejlesztendõ alaplapi chipkészlet - nyilatkozta Wright.

Az AMD ezen lépése egyáltalán nem meglepõ, ugyanis a cégtõl az elmúlt években már megszokhattuk, hogy miután a platform népszerûsítése érdekében piacra dobbott saját chipsete révbe ért, felhagy annak a gyártásával, és hagyja, hogy a nagyobb tajvani chipsetgyártó cégek chipkészletei uralják a piacot. Ezen tajvani cégek közül egyébként a következõk gyártanak AMD Athlon támogatással rendelkezõ chipseteket: Acer Laboratories Inc., Nvidia Corporation, Silicon Integrated Systems (SIS), Via Technologies. Az igazsághoz tartozik, hogy az AMD a többprocesszoros rendszerekhez fejlesztett AMD-760MP típusjelzésû chipkészletet egy darabig még biztosan gyártani fogja.

Az AMD tehát a közeljövõben szinte minden erejével a cég elsõ 64 bites processzoraihoz készülõ chipsetek fejlesztésével fog foglalkozni, és ha minden jól megy, a jövõ év negyedik negyedévében napvilágot láthat az elsõ Hammer termékcsaládba tartozó processzor, a Clawhammer, valamint a hozzá kifejlesztett alaplapi chipkészlet. A Clawhammer processzort az AMD egyébként a high-end kategóriába tartozó asztali számítógépek, valamint a low-end kategóriás szerverszámítógépek piacára pozícionálja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.