Hirdetés

Az AMD visszavág - X2



|

Hirdetés

Az AMD igen sokat váratott magára kétmagos processzorainak bemutatásával, hiszen a több logikai processzorként futó egységek piacán az Intellel szemben már jó ideje lépéshátrányban van a cég. Hyper-Threadinghez hasonló technológiával még nem tudott előállni az AMD, de a kétmagos egységekkel már közelebb került a versenyben a nagy vetélytárshoz.

Az első tesztpéldány, amely eljutott szerkesztőségünkbe, Toledo kódnévre hallgat, és ez az a típus, amelyet az AMD az asztali processzorok felső szegmensébe helyez. A 4800+ modell 2400 megahertzes órajelen működik, és 1 megabájt másodlagos gyorsítótárral szerelték. A cikk írásakor nem volt hivatalos információnk arra nézve, hogy milyen alacsonyabb szintű termékek várhatók kétmagos alapokon, de egyes források a közép- és belépőszintre pozicionált, 512 kilobájt gyorsítótárral ellátott, alacsonyabb frekvencián működő modellekről is tudnak.


Az igazi érték belülről fakad
Külsőre, ahogy az Intel kétmagos egységénél sem, itt sem látunk semmilyen különbséget az egymagos változatokhoz képest. Az Intellel szemben viszont a legtöbb 939-es alaplap visszamenőleg kompatibilissá tehető az X2-es processzorokkal. Ennek köszönhetően nForce 3 vagy nForce 4 alaplap birtokában egy egyszerű BIOS-frissítéssel máris X2-kompatibilissá tethetjük alaplapunkat. A processzort egy A8N SLI Premium alaplappal teszteltük, amely nForce 4 SLI lapkára épül, és megfelelő BIOS-szal tudja fogadni az AMD kétmagos processzorát. Két 512 megabájtos DDR400-as GeIL memóriamodul foglalt el két foglalatot, kétcsatornás üzemmódban.

Ugyanazokat a teszteket hajtottuk végre, mint az Intel kétmagos processzorának vizsgálata során, hogy könnyebben össze lehessen vetni őket. Így a szintetikus SiSoft Sandra 2005 mellett a FutureMark 3Dmark05-öt vetettük be, s mellettük egy-egy WinRAR, MP3-tömörítés és videokonvertálás is szerepelt a tesztlistán.

Papírforma és meglepetés
A Sandra teszteket említve elsőként, nem született nagy meglepetés: a Hyper-Threading nyújtotta extra teljesítmény megmutatkozik az AMD-vel szemben. Ezen belül a memória-sávszélességre vonatkozó érték is várható volt: az AMD processzorba épített memóriavezérlő továbbra is komoly előnyt jelent.

Az X2 3Dmark-pontszáma szinte azonos a Smithfieldével, amely a kétmagos feladatvégrehajtás hatékonyságára utal. Ami a gyakorlati alkalmazásokat illeti: az MP3-tömörítés némi gyorsulást mutat a 3500+-hoz képest, ami leginkább a magasabb órajelnek tudható be. Komolyabb meglepetést okozott viszont számunkra a videokonvertálás időeredménye: ez volt az az alkalmazás, amely a leginkább kihasználta a többszálas feladatvégrehajtás nyújtotta előnyöket, és pont ebben sikerült a Toledónak több mint egy percet rávágnia az Intel kétmagos egységére. Érdekes, hogy az AMD majd egy egész gigahertzcel alacsonyabb órajelen, két logikai processzorral kevesebbel is gyorsabb tudott lenni.

Multitasking és végszó
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy konvertálás közben mennyire válaszképes a rendszer, ha például egy képet méretezünk át Photoshopban. Így elvégeztük ugyanazt a képátméretezést, mint a Smithfield esetében, és bár a sima Hyper-Threadinggel szerelt, Gallatin magos Extreme Editionnél gyorsabbnak bizonyult, a kétmagos Intel processzorhoz képest érezhetően lassúbb volt: körülbelül 20 százalékkal tovább tartott vele az átalakítás (a Gallatin esetében ez 60 százalékkal hosszabb időt jelentett).

Kétség nem fér hozzá, hogy az AMD óriási lépést tett abba az irányba, amelyet az Intel már évek óta követ: a párhuzamos feladatvégrehajtás a központi ötlet, amelyre a jövő számítástechnikai eszközei, eljárásai és alkalmazásai épülni fognak. Az is kétségtelen, hogy most az eddigi leggyorsabb AMD processzorhoz volt szerencsénk, amelynek hűtése messze nem igényel olyan extrém hűtési eljárást (és hangerőt), mint amilyet az Intel kétmagos megoldása. Sajnos más tekintetben is élenjáró - a piacon jelenleg ez a legdrágább mag: európai boltokban a 4800+ jelzésű modell 1000 euró felett szerezhető be, míg a belépőszintű 4200+, 512 kilobájt másodlagos gyorsítótárral már 562 euróért megvásárolható.

A cikk a 2005. augusztusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.