Hirdetés

Az Apple 99 centért kínál egy „nótát”



|

Hirdetés

Az Apple bízik benne, hogy szolgáltatása versenyre kelhet az ingyenes fájlcserélő helyekkel, melyeket a hanglemez ipar recessziójának okaként tekint. A cég rég várt iTunes Music szoftvere máris futtatható a Mac gépeken, de év végére elkészül a program windowsos verziója is. Az új online zeneszolgáltatás keretében egyelőre 200 ezer számot kínálnak az öt nagy lemezkiadó anyagából - ez ugyan kevesebb, mint amennyit más fizetős szolgáltatások kínálnak, de az Apple szerint a lista bővül még. A felhasználó korlátlan számú CD-t írhat tele számokkal személyes használatra, és tölthet át maximum három másik gépre. A cég vezérigazgatója, Steve Jobs lakonikus megfogalmazása szerint „a fogyasztó nem szereti, ha bűnözőként bánnak vele, a művészek viszont nem szeretik, ha értékes műveiket lopják”. Jobs előadásában videofelvételeket is bemutatott a közönségnek, melyeken a U2 énekese, Bono, Wynton Marsalis dzsessz trombitás és Alanis Morissette zeneszerző-énekes zengte az Apple új szolgáltatásának dicséretét. Ezzel egy időben megjelent a cég népszerű iPod digitális kézi zenelejátszójának új verziója is, melynek a korábbinál nagyobb a kapacitása. A Mac felhasználók ezután az interneten megvásárolt zeneszámokat egyenesen áttölthetik iPodjukra. A zeneipar a kalózkodás elleni harc fontos mérföldköveként üdvözölte az Apple szolgáltatását, míg a már működő zeneszolgáltatók kételyüknek adtak hangot, hogy az Apple ezzel máris az alakulóban lévő online zenei piac élére rukkolhatna elő. (Nyilván azért haragudtak meg, mert Jobs szerint az előfizetéses szolgáltatás kudarcra van ítélve, mert a felhasználók megszokták, hogy birtokolják a zenét, és ne csak béreljék.)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.