Hirdetés

Az e-mailezők aggódnak



|

Hirdetés

Igaz, egyre több szoftver áll a rendelkezésükre az ismeretlen eredetű levelek blokkolásához és karanténba zárásához, de sokan már csak a barátaiktól fogadnak levelet - amitől ez a egykor oly népszerű alkalmazás végzetesen beszűkülhet.

Az antispam megoldások köre a címjegyzék-alapú rendszerektől (amelyek visszaküldik a levelet az ismeretlen feladónak) a képblokkoló szoftvereken keresztül a „feljelentő” eszközökig terjednek, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználó egyetlen kattintással jelezze a szolgáltatójának, ha tömeges e-mail kampányt észlelnek. Az internet felhasználók egyre inkább a középkori várőrök módszereit veszik át, akik minden ismeretlent feltartóztattak a kapunál. De sok internet megfigyelőt aggaszt az a fejlemény, hogy az e-mail - mint az oldott, olykor intim beszélgetés eszköze - áldozatul esik az új spamellenes ellentámadásnak. Az egykor a nyitottságáért kedvelt kommunikációs rendszer lassan bezárul, ahogy nő a felhasználók gyanakvása és tehetetlenség érzése. Karl Auerbach professzor, az internetet felügyelő testület, az ICANN igazgatója, maga is veterán internet mérnök egyenesen azt mondja, hogy „a háló balkanizálódik”, miután egyre több olyan közösség alakul, ahol levelet csak ismert és megbízható baráttól fogadnak el.

Az EarthLink a múlt héten vezette be 5 millió előfizetője számára úgynevezett „kihívás-válasz” rendszerét. A SpamBlocker minden bejövő levelet összevet a címzett címlistájával, majd több lehetőséget kínál fel a felhasználónak, fogadja-e vagy elutasítja az ismeretlen feladótól érkező levelet. Az EarthLink fejlesztési igazgatója, Matt Cobb úgy véli, hogy „100 százalékos spam-védelmet csak az engedélyezés alapú szűrés ad”. A kritikusok szerint a rendszernek - amely az ismert feladókat favorizálja - az a veszélye, hogy a barátoktól, ismerősöktől vagy üzlettársaktól érkező, de fel nem ismert leveleket is kigyomlálja a rendszer. A Cloudmark SpamNet szolgáltatása a SpamNet 480 ezer felhasználójának kollektív bölcsességét kínálja fel a felhasználónak annak megítéléséhez, hogy valamely küldemény spam-e vagy sem. A havi 5 dolláros szolgáltatás természetesen lehetővé teszi, hogy a címzett bármely levelet fogadjon, vagyis felülírja a kollektív bölcsességet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.