Hirdetés

Az EP elfogadta a kalóztörvényt



|

Hirdetés

Az eredetileg a kalóz CD-k, a hamis luxuscikkek és a hamis gyógyszerek forgalmazói ellen szánt törvény végül sokkal messzebb ment, mondják a fogyasztó- és jogvédők, akik úgy látják, hogy a törvényt arra fogják felhasználni, hogy válogatás nélkül lecsapjanak azokra az egyénekre, akik zenét másolnak le az internetről, és azokra, akik azért másolnak le mások által készített árukat, hogy abból pénzt csináljanak. Ugyanakkor a szellemi tulajdon birtokosai, a hanglemez- és szoftvercégek, elismerik ugyan, hogy a törvény egy lépést tett a helyes irányba, de messze nem teljesíti elvárásaikat. A jogtulajdonosok keményebb törvényt szerettek volna kicsikarni az Európai Bizottságtól, amely a szellemi tulajdonsértés minden formáját a büntetőjog hatálya alá utalja. Ezzel szemben a megszavazott szövegből kihagyták az olyan drákói rendszabályokat, mint az egyének által elkövetett piti szellemi tulajdonsértések bűncselekménnyé minősítése, vagy hogy a jogtulajdonosok részletes banki és számítógép használattal kapcsolatos információkat követelhessenek a gyanúsítottakról. A jogtulajdonos csak „kompetens törvényszéki hatóság” által aláírt engedéllyel tarthat házkutatást a gyanúsítottnál. Egyes képviselők ennél sokkal egyszerűbb eszközt szerettek volna a jogtulajdonosoknak biztosítani, a jogvédők pedig visszaéléstől tartva egyértelműen azt szerették volna becikkelyeztetni, hogy ilyen engedélyt csak bíró adhat ki.

Abban egyetértés van, hogy szükség van egy egységes európai törvényre a hamisítás és a kalózkodás ellen, mert a jelenség túllép a nemzeti határokon. Ez a törvény azonban csak a minimális elvárásokat határozza meg, és meg se próbál egy harmonizált EU-szintű megoldást kínálni, mondja Thomas Vinje, brüsszeli szellemi tulajdonjogász, aki arra is rámutat, hogy a törvény kimunkálásában nem vettek részt a májusban csatlakozó tízek képviselői, és a törvény bonyolultságához képest feltűnő sietséggel verték keresztül a szavazást. „Furcsa leckét adtunk az egykori kommunista országoknak demokráciából”, jegyezte meg Vinje.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.