Hirdetés

Az észt kormány száműzte a papírt



|

Hirdetés

Továbbá, ha már egyszer beköszöntött az információs forradalom, ki kell tárni előtte az ajtókat, ablakokat, hogy a friss levegővel együtt friss szemlélet is beszökhessen a felső szintű államigazgatás magasságos termeibe. És úgy is lett: létrehozták a világ első papírnélküli kormányát. A tallini kormány üléstermében ezért a miniszteri székek előtt már nem jegyzettömböt és tollat találni, hanem az NEC-től származó LCD-monitorokat és egy egeret. "Nem vagyunk annyira papírellenesek, mint amennyire elkötelezettek lettünk a minőségi információk iránt" - szögezte le Linnar Viik, a miniszterelnök informatikai tanácsadója. Az elkötelezettség az észt informatikai ipar támogatása iránt is megnyilvánult a projektben, hiszen a kormány egy helyi fejlesztőkből szerveződött csapatot bízott meg a "Kormányzati Elektronikus Információs Rendszer" megalkotásával. A tavaly nyáron elkezdett fejlesztőmunka, rekordidő, azaz három hónap alatt fejeződött be.


Ma már a kormány minden ügye egy biztonsági HTTPS szerveren keresztül zajlik. A törvényjavaslatok olvasása, a kommentárok írása, a javaslatok megtétele vagy adott esetben a szavazás is online történik. A parlamenti ülésekről Real Audio közvetítés jut el a rendszer használóihoz, s a szöveges átiratot is szinte azonnal megkapják elektronikus üzenetek formájában. Egyébként a rendszeren tárolt összes információ, a titkosnak minősített anyagok kivételével, a közpolgárok számára is hozzáférhető. Viik szerint az eredmény: nagyobb átláthatóság, az információk jobb elérhetősége, s jobb döntési hatékonyság. Mi több a IT-tanácsos azt állítja, hogy ez az egész ingyen van, mert a papír-megtakarításból 14 hónap alatt megtérül a beruházás minden költsége.


A mindössze 1,4 millió lakosú Észtország az elmúlt években a fejlett technológia használatának élharcosa lett Európában. "Élvezzük a későn érkezők előnyeit" - ad némi magyarázatot Linnar Viik a látványos eredményekre. "A technikai fejlődés szempontjából jó időpontban nyertük el a függetlenségünket. Ha a hetvenes évek ipari társadalmainak korszakában, a nagygépes IT-rendszerek idején váltunk volna függetlenné, akkor ma valószínűleg egy egészen más Észtországot lehetne itt találni."


Észtországban 214 internet hozzáférés jut 10 ezer lakosra, ami több, mint Németországban, s éppen csak kevesebb, mint Nagy-Britanniában, s körülbelül kétszer annyi, mint Magyarországon. A kormány ingyenes internetelérési-pontokat telepített szerte az országban. Az online banking széles körben népszerű, a belföldi fizetések 90 százaléka elektronikusan történik. Mivel az embereknek nincs túl sok pénzük arra, hogy számítógépeket vásároljanak, ezért az észt cégeknél egyelőre elnézik, ha az alkalmazottak az internetes eszközöket időnként magán célra is igénybe veszik.


Észtországban mostanában egymásnak adják a kilincset a nyugati kormánydelegációk. Az eddigi látogatók, a görögök, a hollandok, s persze a szomszédos skandinávok is odavannak a látottaktól, sőt az észt példa Tony Blair brit miniszterelnök számára is segített meghozni a döntést az "open.gov.uk" internetes kormányzati projektről. De azt ő saját maga is bevallja, hogy számára sokkal nehezebb lesz a tisztviselőket meggyőzni egy ilyen projekt hasznosságáról, mint észt kollégájának a maga fiatal, képzett és modernül gondolkodó embereit.


S vajon mi volna a sorsa egy kormányzati online projektnek Magyarországon, ha lenne?


Az észt kormány honlapja

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.