Hirdetés

Az észt kormányzat a felhőbe menekülne az oroszok elől

|

Az orosz agressziótól tartó észtek a külképviseleteken felállított szervereken „bújtatnák el” a kormányzati infrastruktúrát.

Hirdetés

Észtország a világ egyik legfejlettebb online infrastruktúrával rendelkező állama. Az apró balti köztársaság polgárai az interneten szavaznak, online fizetik be az adójukat, szinte bárhol elérhető az ingyenes Wi-Fi-szolgáltatás, a legkisebb útszéli trafikban is lehet hitelkártyával fizetni, és komolyan fontolgatják, hogy bevezessék az „e-állampolgárságot”.

Hirdetés

Félnek az orosz agressziótól

Ám mindennek ára van: behálózottsága miatt Észtország nagyon ki van szolgáltatva az online támadásoknak. 2007-ben, egy, a szovjet megszállás alatt felállított szobor miatt kirobbant tiltakozáshullámot követően, vélhetően orosz hackerek egy héten keresztül ostromolták az ország létfontosságú szolgáltatóinak – a bankok, a közigazgatás és az újságok – szervereit. Észtország tanult a leckéből, és megerősítette kritikus infrastruktúrájának védelmét.

Online szavaznak és adóznak, a legkisebb faluban is van internet

Az illetékesek mégsem nyugodtak. Az Ukrajna elleni offenzíva komoly aggodalmakat keltett a politikusok és a lakosság körében; a szakemberek most azon törik a fejüket, hogyan biztosíthatnák a kormányzati rendszerek működését, ha az orosz csapatok megtámadnák vagy megszállnák az országot.

„Könnyen előfordulhat, hogy nézeteltérésbe keveredünk a szomszédainkkal – mondta a Sky News-nak nyilatkozva, Jaan Priisalu, Észtország Informatikai Rendszerfelügyeletének vezetője. – A mi legnagyobb szomszédunk, Oroszország mostanában sajnos elég agresszív politikát folytat. Ez egyértelmű.”

Baráti országokban dugnák el a szervereket

Az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha a teljes digitális közigazgatási infrastruktúrát a felhőbe költöztetnék. Az ehhez szükséges szervereket az Eesti Ekspress észt hetilap értesülései szerint olyan baráti országokban lévő követségeiken állítanák fel, mint Németország, Hollandia, Ausztrália és Kanada.

A külképviseleteken őriznék a szervereket

Prissalu szerint ez a lépés biztosíthatná, hogy legalább a legfontosabb rendszereket tovább működtethessék. „A legtöbb olyan hadvezér, aki egy megszállás előkészítésén dolgozik, igyekszik első lépésben működésképtelenné tenni a megtámadott ország kommunikációs és kormányzati infrastruktúráját” – érvelt a szakértő.

A közigazgatási infrastruktúra és az ott tárolt adatok külföldre menekítése, bár elsőre vad ötletnek tűnhet, valójában kimondottan okos húzás lehet. Egyrészt háború esetén elkerülhetővé teheti, hogy az értékes adatok az ellenség kezére kerüljenek, másrészt megkönnyítheti az ellenállás megszervezését.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.