Hirdetés

Az EU miniszterek ragaszkodnak törvényhez



|

Hirdetés

Az unió elnökségét ellátó ír kormány ugyanis a törvénytervezet teljesen új verziójával kíván előállni a keddi miniszteri értekezleten, amely lényegében kihagyta az összes kiegészítést és módosítást, melyeket tavaly szeptemberben az Európai Parlament jóváhagyott, mondják azok az EU tisztviselők és lobbisták, akik ellenzik a szoftverszabadalmazást törvényi szinten.

A dolog érdekessége az, hogy az ír javaslat formailag nem engedi meg a szoftverek szabadalmaztatását - de lényegileg igen, mondják a Foundation for Free Information Infrastructure (FFII) képviselői, akik 2001 óta lobbiznak a törvény ellen. Sőt, úgy vélik, hogy az ír javaslat rosszabb is az eredeti tervezetnél, mert átveszi az eredeti képlékeny nyelvezetét, ugyanakkor engedi a számítógépes programok mellett az adatstruktúrák és az eljárás leírások szabadalmaztatását is.

A parlament liberális frakciójának holland tagja, Johanna Booderd-Quaak odáig megy, hogy azt mondja, a tervezet csak az amerikai nagycégek érdekeire van tekintettel, ezek talán még profitálni is tudnak a törvényből, de az európai kis és közepes cégek semmiképp. A jelek szerint a szabadalmaztatás hívei eleve számítanak a vétóra, ami azonban azzal jár, hogy a kérdés hosszú időre lekerül az európai törvényhozás napirendjéről, és a nemzeti szabadalmi hivatalok gőzerővel vehetik nyilvántartásba a szabadalmakat, míg újabb törvényjavaslat nem készül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.