Hirdetés

Az ex-kibercár kipakol



|

Hirdetés

„Against All Enemies” című könyve azonnal felhördülést okozott Washingtonban. A 30-éves kormányzati munka után az elnök kritikus infrastruktúravédelmi bizottságának elnöki posztjáról távozó Clarke ugyanis azzal vádolja az adminisztrációt, hogy átpolitizálja a terror elleni háborút, ugyanakkor hiába mozgósított egy szabályos szakértői hadsereget, ha ezek képtelenek meggyőzni a megcsontosodott főtisztviselőket, hogy megváltoztak a körülmények és új nemzetbiztonsági stratégiára van szükség.

Clarke arra is kitér 291 oldalas könyvében, hogy annyira félrevitte az adminisztrációt Szaddam Husszein megbuktatásának akarása, hogy a belbiztonsági minisztérium felállításával és a kormányszervek közötti információmegosztás feljavításával megbízott szakemberek tömegesen mondtak fel csalódottságukban. Különösen az FBI-t kritizálta Clarke, hogy a korábbi igazgató, Louis Freeh alatt nem vették komolyan se az információ megosztást, se az IT infrastruktúra fejlesztését. „A helyi rendőrségeknek sokkal fejlettebbek az adatrendszerei, mint az FBI-nak”, állítja Clarke, akit megdöbbentett, hogy közvetlenül szeptember 11. után egyetlen rosszul fizetett irattáros próbálta naprakész állapotba hozni a naponta születő hatalmas mennyiségű papír dokumentumot. „Így nem véletlen, hogy az egyik ügynöknek fogalma sincs a másik ügynök által összegyűjtött információkról, még ha ugyanabban a szobában is dolgoznak”, írja Clarke. Az egykori kibercár azt is elárulja, hogy híres Threat Matrix című riportfilmben bemutatott elektronikus hírszerzési elemzői alcsoport orwelli színekkel ecsetelt számítógépes programja valójában nem volt más, mint egy Excel táblázat.

Végül Clarke kritikája eléri az újonnan alapított belbiztonsági minisztériumot is, melynek létrehozása kezdettők fogva hibás volt, mert szakaszosan kellett volna véghez vinni, ehelyett egyszerre olvasztottak össze több tucat szervezetet, ami „több nagyságrenddel nagyobb erőfeszítés volt az AOL-Time Warner fúziónál”, miközben a kormányzat egyfolytában azt hajtogatta, hogy az új minisztérium létrehozásának „bevételsemlegesnek” kell lennie - ami kormányzati zsargonban azt jelenti, hogy nincs pénz „Államok történetének legnagyobb léptékű kormányzati átszervezésére”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.