Hirdetés

Az IBM építi Európa leggyorsabb számítógépét



|

Hirdetés

A "MareNostrum" elnevezésű szuperszámítógép egy 2520 darab eServer BladeCenter JS20 rendszerből álló fürt, amelyen Linux operációs rendszer fut. Az IBM elvárásai szerint ez a rendszer lesz az első, amely a blade szerver-technológiával jut be a 10 legjobb közé. A MareNostrum feladata az lesz, hogy az emberi testtel kapcsolatos-, meteorológiai-, környezeti- és ipari kutatásokat végezzenek segítségével.

A rendszer jelenleg 3564 darab PowerPC processzorral működik, de a teljes átadás időpontjakor összesen 4564 processzort fog tartalmazni. Az IBM 40 teraflop maximális számítási sebességet jósol rendszerének - jelenlegi állapotában már elérte a 20.53T-flop átlagos sebességet, csúcssebessége pedig 31.36T-flop volt. Az egész rendszer "mindössze" 160 négyzetméternyi helyet foglal, amely 22-szer kisebb a jelenleg a toplistán első helyet elfoglaló Earth Simulator alapterületénél. A működéséhez csupán 600 kilowattra van szükség, és nem igényel külön hűtést sem. A jelenleg még az IBM madridi technikai központjában lévő rendszert az év végén fogják végleges otthonába, a Barcelonai Műszaki Egyetem területére szállítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.