Hirdetés

Az IBM és a Linux ártatlansága



|

Hirdetés

Az IBM Small Business Suit for Linux tartalmazza a DB2 Univesal Database-t, a WebSphere Application Server-t és a Lotus Domino-t. Sőt egy sor egyéb web-design és hatékonyságnövelő eszközt is tartalmaz a csomag, például a WebSphere Homepage Builder-t, a Suite Installer-t, a Domino Designer-t és a WebSphere Studio-t is. Az öröm a világszerte 10 nyelven (sajnos a magyar nincs közte) megjelentetett programcsomag felhasználói számára, hogy ha az egyes szoftvereket külön-külön kellene megvásárolniuk, akkor legalább 3600 dollárt kellene kiadniuk, de így a költségük csak 499 dollár lesz. A licence azonban valóban csak kisvállalatoknak szól, mert 100 felhasználó fölött minden további engedélyért 90 dollárt kell fizetni.

Az IBM ezzel a kiasvállalati hálózatok piacán jelentős konkurenciát állíthat a Microsftnak. Márpedig ez igen nagy piac. Az IDC kutatásai szerint a világon 1,3 millió új szervert installáltak, aminek a 48 százaléka a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalatokra esett. Az idén 2 millió új szerver operációs rendszer installálására lehet számítani. S természetesen nem mindegy, hogy ezt ki szállítja.

Az már nem újdonság, hogy egy dobozba csomagolva adják el a szükséges szoftverkészlet egyes darabjait, de az IBM azzal tette meg a legnagyobb lépést a jobb pozíciók felé, hogy megjelentette a Suit Installert, azaz azt a rugalmas programot, amely feltelepíti az összes szükséges szoftvert. Méghozzá nem csak a dobozban árultakat, hanem a később bővítési céllal megvásároltakat is. Ez lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy olyan szoftvert és akkor tegyenek fel vagy vegyenek le, mikor csak akarják. Ezzel az egyik legnagyobb akadály hárult el a Linux alapú termékek széleskörű forgalmazása elől. S alighanem a Linux "leányéveinek" is vége, amikor a monopóliumra törő, egy központban kézben tartott Windows-zal szemben sokaknak a szabadság letéteményesének számított. A profitorientált üzleti élet a Linuxot is végleg magába szippantotta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.