Hirdetés

Az IFPI külföldi fájlmegosztókat perel



|

Hirdetés

Olyan egyének kerültek ezúttal célkeresztbe, akik több száz zenei fájljukat kínálják letöltésre valamely P2P hálózaton. Az ilyen „nagybani feltöltők” ellen további akciók várhatók a különböző országokban, a legkülönfélébb formában. Svédországban pl. azonnali üzenetben figyelmeztetik a zenecsere hálózatok felhasználóit, hogy per vár rájuk, ha továbbra is jogvédett zenei anyagokat kínálnak letöltésre. Az IFPI elnöke, Jay Berman szerint az oktatási kampány nem bizonyult hatékony visszatartó eszköznek, csak a per térítheti észhez a jogsértőket. Az IFPI a RIAA sikerein felbuzdulva indította akcióját, mert úgy látták, a perek hatására visszaesett a letöltés. A Pew Internet & American Life Project januári adatai szerint a tavalyi év elején mért 29 százalékos (kb. 35 milliós) letöltői arány az év végére 14 százalékra (18 millióra) csökkent. Az NDP Group azonban úgy találta, hogy 6 havi folyamatos csökkenés után tavaly novemberben 14 százalékkal megugrott a letöltők aránya szeptemberhez képest.

Nem minden kutató osztja azt sem, hogy a letöltés miatt sérülnek a zeneeladások. A Harvadr és az Észak-Karolinai Egyetem kutatói szerint a fájlcsere inkább a rádiózáshoz hasonlít, és ha valaki a letöltött egy-két számot megkedveli, valószínűleg megveszi az albumot. A kutatók 2002-ben 17 héten keresztül figyelték 680 album számainak letöltéseit, és az adatokat összevetették ugyanezen albumok kereskedelmi sikerével, és úgy találták, hogy a letöltések eladásokra való hatása „statisztikailag megkülönböztethetetlen volt a zérustól”.

Dániában 120 feltöltő kapott levélben felszólítást, Németországban 68 embert jelentettek fel a rendőrségen, Olaszországban 30 és Kanadában 29 személy ellen pedig már meg is indult a jogbitorlási per.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.