Hirdetés

Az Intel elkészítette a világ legkisebb és leggyorsabb CMOS-tranzisztorát



|

Hirdetés

Ez az áttörés lehetővé teszi az Intel számára, hogy az elkövetkező öt-tíz évben több mint 400 millió tranzisztort tartalmazó, 10 gigahertzen futó (másodpercenként 10 milliárd műveletet elvégző), egy voltnál is alacsonyabb feszültségen működő mikroprocesszorokat készítsen. Az új tranzisztor mindössze 30 nanométer terjedelmű és három atom vastagságú. A kisebb tranzisztorok gyorsabbak, s a gyors tranzisztorok kulcsfontosságú építőelemei a gyors mikroprocesszoroknak, vagyis a számítógépek és számtalan ún. smarteszköz "agyának". Ezek az új tranzisztorok, amelyek egyfajta kapcsolóként vezérlik az elektronok áramlását a mikrochip belsejében, egyetlen szempillantás alatt 400 millió műveletet képesek elvégezni, illetve kétmillió műveletet képesek elvégezni annyi idő alatt, amennyi alatt egy puskagolyó egy inch távolságot megtesz. Tudósok szerint ilyen hatalmas teljesítményű mikroprocesszorok segítségével a most még csak tudományos-fantasztikus történetekben szereplő alkalmazások (pl. azonnali, valós idejű "hangos" fordítás) mindennapjaink valóságává válhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.