Hirdetés

Az Intel új, rekordsebességű lapkája



|

Hirdetés

Az Intel a Nature csütörtökön megjelent számában számol be a szilícium foton modulátorral kapcsolatos munkájáról, amely fényt használ adatsorok továbbításához, hasonlóan ahhoz, ahogy a mai lapkák az elektromos áramot használják. A cég megépített egy olyan modulátort, amely 1 GHz-en fut, ami sokkal gyorsabb, mint a korábbi kb. 20 MHz-es maximum, mondja Victor Krutul, az Intel szilíciumos foton stratégiájának egyik irányítója.

A modulátor lényegében redőnyként működik, amely időnként blokkolja a fénynyalábot, a keletkező fényimpulzusok pedig a kettes számrendszer számjegyeinek megfelelően létrehozzák az adatokat. Az optikai eszközök sokkal nagyobb sávszélességet biztosítanak, mint a rézvezetékek, kisebb interferenciát is okoznak, de hihetetlenül drágák a hozzájuk felhasznált egzotikus anyagok miatt. Ezeket szilíciummal kiváltva az Intel csökkenteni tudja a modulátoronkénti költségeket, mint ahogy annak idején a tranzisztorok előállítási költségeit is, ugyanakkor pedig oly mértékben csökkenthető az optikai eszköz mérete, hogy előbb kiszolgálókban, majd végül a PC-kben is fel lehet őket használni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.