Hirdetés

Az internet atyja félti gyermekét



|

Sir Tim Berners-Lee - a világháló atyja - aggályait fejezte ki a Dubaiban hétfőn kezdődött Telekommunikációs Konferencia Damoklesz kardjaként felettünk lebegő szabályozásai miatt.

Hirdetés

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a 193 ország részvételével zajló Nemzetközi Telekommunikációs Világkonferenciának (WCIT). A konferencia jelenlegi legfőbb célja, hogy felülvizsgálják és aktualizálják az 1988 óta változatlan Nemzetközi Távközlési Egyezményt. Ezt azért is tartják égetően fontosnak, mert az akkori szabályozások nem a mai kor kommunikációs igényeire építve készültek. Az Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) nyilatkozatában kifejtette, a modern technológiákat - ide sorolva az internetet- nem megfelelően kezelik a jelenlegi szabályozások.

 



A módosításokra rengeteg javaslat érkezett, ezek közül talán az oroszok záradéka kavarta a legnagyobb port, kiterjesztésükben ugyanis az áll, hogy a tagállamoknak "biztonsági kockázat" esetén jogukban áll korlátozni az adott ország webes tartalmait és szolgáltatásait felülbírálva akár az IETF (az Internetet jelenleg legfelső szinten felügyelő testület) döntéseit is.

Érdekes módon a leghangosabban az Egyesült Államok tiltakozik az oroszok komoly netcenzúrája ellen - holott náluk sem teljes a szabadság, hiszen előző évben a SOPA beterjesztésével (a szellemi tulajdonok védelmére létrehozott törvény) pont az ország akart hasonló volumenű törvényeket életbe léptetni. Mindezek ellenére Terry Kramer, az Egyesült Államok nagykövete egyenesen sokkolónak nevezte a javasolt változtatásokat.

 



Sir Tim azért emelte fel hangját a módosítások ellen, mert úgy véli a kormányoknak már így is sikerült megfertőzniük a világhálót, és ellen kell állni a jövőbeni beavatkozásuknak. Szerinte az IETF helyett felállított ország szintű szervezetek létrehozásával megszűnnének az egységes standardok és ez nagyban veszélyeztetné a jelenlegi rendszer stabilitását.

Egy másik fontos pont még a konferencián a kommunikáció kiterjesztése is, ugyanis bármily meglepő adat, de a világ népességének kétharmadát teszik ki azon emberek, akik számára nem elérhető a világháló. Pozitívumként kell említeni, hogy az internet népszerűségének növekedése a fejlődő országokban a legnagyobb. Tunézia indítványa is élénk vitát robbantott ki, a záradék ugyanis kötelezné a tagállamokat az internetes szólásszabadság és a békés online gyülekezések tolerálására.

Dr Hamadoun Toure, az ITU elnöke még a rendezvény előtt kijelentette: "Nincs szükség rá, hogy az ITU szabályozza az internetet." Ez azonban nem csillapította a kedélyeket, hisz ennek ellenére is tárgyalnak a módosítócsomag elfogadásáról, így van rá esély, hogy beköszöntsön a netcenzúra kora. A konferencia december 14-ig tart, ez idő alatt dől el, sikerül-e lefektetni az új nemzetközi távközlési egyezmény alapjait, vagy elvetik a módosításokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.