Hirdetés

Az Internet Explorer tovább gyengül a piacon



|

Hirdetés

A WebSideStory piackutató cég kutatói június óta mutatják ki az Explorer zuhanását, amikor még 95.5 százalékon állt a mutatója. Más böngészők, mint az Opera és az Apple Computer Safari-ja (csak Mac gépeken) szintén közel 1.0 százalékkal emelkedtek, így elérve a 2.1 százalékot.

A OneStat statisztikai cég által tavaly kiadott mutatói ugyanezt a trendet mutatják, bár kissé más számadatokkal. A OneStat szerint az Explorer a piac 95 százalékát tartotta kezében 2004. májusában, és november végére 88.9 százalékra esett - a Firefox és más Mozilla böngészők pedig 5.0 százalékos növekedést mutatva 7.4 százalékra emelkedtek. Mindkét felméréseket készítő cég több mint 100 ország hálózati aktivitását figyeli. A felhasználók és a fejlesztők már régen felfedezték az Explorer biztonsági hibáit, és a vetélytársak böngészőiben szereplő extra funkciók hiányát; azonban csak az elmúlt hat hónapban kezdtek jelentős számban megválni a Microsoft böngészőjétől.




A Firefox megőrizte az 1.0-s verziójának széles körben híresztelt kibocsátásának momentumát - a projekt illetékesei szerint több mint 19 milliószor töltötték le eddig a böngészőt. Azonban a Firefox emelkedése lelassulhat olyan tényezők miatt, mint például az egyes oldalakkal való inkompatibilitás. A vállalatok szintén hajlamosak a belső fejlesztéseiket az Explorer böngészőre alapozni, amelytől a Microsoft bevallottan a dominanciájának megőrzését reméli. Ha máshoz nem is, a Microsoft's Windows Update oldalhoz ugyanis szükség van az Internet Explorerre.



Végeredményben a vállalatok érdeke is az lenne, ha szabványokat támogatnának, és nem tulajdonjoggal ellátott technológiát - hiszen minden egyes Explorer-centrikus alkalmazás növeli egy vállalkozás Microsoft-tól való függőségét - véli Francois Bancilhon, MandrakeSoft SA Linux-szolgáltató vezérigazgatója. "Az ügyfeleink elmondása szerint két mozgatórugója van Windows-ról Linux-ra való áttérésnek: az egyik a költség, a másik pedig a szolgáltatótól való függetlenség. Az egyik módja a platformváltásnak az, hogy a másik platform termékei lecserélik az egyik platformon használatos alkalmazásokat. Miután az ügyfelek átálltak az OpenOffice és a Mozilla használatára, az alattuk lévő operációs rendszer lecserélése kézenfekvő lépés."
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.