Hirdetés

Az internetes előjogok megmaradnak



|

Hirdetés

Bár korábban szó esett arról, hogy az USA átadná a root zóna feletti felügyeletet a domain nevek kiosztásáért felelős Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) részére. Azonban a jelek szerint erre nem kerül sor annak ellenére, hogy maga a szervezet is igen erős amerikai befolyás alatt végzi munkáját. A tegnap nyilvánosságra hozott dokumentum ezért kimondja, hogy az Egyesült Államok kormánya "a root zóna fájl bármilyen megváltoztatását vagy módosítását illetően fenntartja eddigi szerepét", és hozzáteszi, hogy az amerikai kormány továbbra is fenntartja az ICANN feletti "felügyeletet" annak érdekében, hogy a szervezet a jövőben is a technikai jellegű együttműködésre koncentráljon.

Ez a lépés az ENSZ, illetve a szegényebb államok terveinek megakadályozását jelenti, amelyek már évek óta nagyobb beleszólást követelnek az internetet érintő kérdésekbe. A téma már a 2003-ban Genfben megrendezett ENSZ-világtalálkozón is felmerült, ahol az egyik fő kérdés az ICANN szerepéhez fűződött, és felmerült az a lehetőség, hogy szerepét vegye át az International Telecommunication Union (ITU), azaz a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség.




A kérdésben akkor nem született döntés, de a világszervezet tavaly áprilisban ismét felvetette az ötletet, amely révén nagyobb befolyást gyakorolhatna az internet működtetésével kapcsolatos mechanizmusokra. Az ENSZ akkor azt kifogásolta, hogy az amerikai kormány az ICANN-nal és VeriSign-nal kötött megállapodásai révén saját magának tartotta fenn az internet igazgatásának leglényegesebb aspektusait, mintha a világháló még mindig csak egy kormányzatilag támogatott amerikai projekt lenne.

A root zóna feletti felügyelet azért ilyen fontos kérdés, mert ez a DNS hierarchia csúcsa, és itt írják össze az összes érvényben lévő csúcsszintű domaint. Ez eleinte a .com, .edu, .gov, .net, .mil, .org, és .arpa domaineket jelentette, majd a hálózat bővülésével megjelentek az USA-n kívüli tartományok, illetve új, nemrég elfogadott kategóriák, mint a .jobs és .travel.

A felügyelet megosztása a kisebb, szegényebb országok növekvő mértékű bevonását, és az amerikai befolyás csökkenését vonnná maga után. Ez nyilvánvalóan nem túl vonzó alternatíva az Egyesült Államok számára, amely ezzel a lépéssel meghiúsítani látszik az ENSZ terveit. A világszervezet várhatóan a novemberben sorra kerülő tuniszi konferencián reagál az USA döntésére.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.