Hirdetés

Az isoHunt szerint a lemezkiadók fenyegetik a szabad internetet



|

A torrentoldal igazgatója úgy gondolja, a SOPA, az ACTA és a jogvédők a bűnözők helyett a technológiát akarják ellehetetleníteni.

Hirdetés

A botrányoktól hangos elmúlt hónapokban egyre élesebb ellentét mutatkozik a jogvédők és a fájlmegosztók között. Ezúttal az isoHunt igazgatója addot hangot a véleményének, méghozzá a kanadai bíróságon, 26 lemezkiadóval szemben. A torrentoldal szerint ők nem, hogy nem jelentenek veszélyt a zeneiparra, de maguk a jogvédők fenyegetik az internet szabadságát.

 

2010-ben a Sony, az EMI, a Warner és a Universal nagyszabású szerzői jogsértés miatt indítottak pert az isoHunt ellen, amelyet be kívántak záratni, és 4 millió dollár kártérítést is követeltek a per során. A kiadók véleménye szerint az oldal egyértelmű célja a szerzői jogok megsértésével profit elérése, és ennek megszerzéséért minden eszközt bevetnek.

 

A torrentoldal igazgatója, Gary Fung a napokban a kanadai bírósághoz fordult. Az ügyvezető arra kérte a bíróságot, hogy foglaljon állást az emberek jogairól az interneten történő kommunikációról, megosztásról, keresésről, és arról, hogy - Fung elmondása szerint - a jogvédő szervezetek az üzleti érdekük és a jogvédelem kiterjesztése miatt korlátozni akarják az előbb említett jogokat.

 

 

Az isoHunt szerint ők egy semleges technológiai platformként működnek, torrentfájlokat indexelve, amelyek weboldalak százain vannak szétszórva. A torrentoldal szerint a lemezkiadók és más jogvédők szisztematikusan le akarják állítani a "semleges fájlmegosztó rendszereket". Azt is hozzátették, hogy ezzel szerintük az alapvető emberi jogokat, például a szólásszabadságot korlátoznák.

"A szólásszabadság az interneten veszélyben van. Amerikában a SOPA miatt, nemzetközileg az ACTA miatt, Kanadában a C-11 miatt, és ugyanez jellemző a jogvédő szervezetek csoportjaira is: ahelyett, hogy a valódi bűnözőkkel, jogsértőkkel foglalkoznának, inkább technológiákat és internetszolgáltatásokat akarnak bezárni, amelyeket a jogsértők használnak." - mondta Gary Fung, aki azt is hozzátette, hogy ő kész megvédeni a felhasználók jogait és az internet szabadságát.

 

Hasonlóan a Megaupload botrányához, az isoHunt ügyének végkimenetele is sok tekintetben precedensértékű lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.