Hirdetés

Az IT cégek géntechnológiai pénzekre vágynak

|

Hirdetés

Kezelni és lefordítani e képtelenül nagy adathalmaz jeleinek trillióit – amelyek mennyisége csak terabyte-okban mérhető – ez most a legnagyobb feladat a biológusok számára. Ez a munka táplálja a genetikai forradalmat, meg a nagy számítógépgyártók szép reményeit egy új jelentős üzleti lehetőség felcsippentésére.
Az angliai Cambridge közelében lévő Sanger Center körülbelül a munka egyharmadának elvégzéséért felelős. Richard Durbin, a cég számítási feladatokat irányító vezetője szerint „az informatika lesz a kulcs, a jövőben.” Ugyanis ismét és ismét szét kell válogatni a nukleotidokat jelölő négy betűs (A, C, T és G) kódokat, amelyek az ember és más fajok DNS-ét határozzák meg. Már több mint 22 terabyte-nyi anyagot rögzítettek a Sanger Center merevlemezeire. Ez több mint kétszer annyi, mint az egész amerikai Kongresszusi Könyvtár információanyaga. Durbin szerint az egész anyag körülbelül 50-100 terabyte-nyi lesz majd. Becslése szerint 2-3 éven belül végeznek a kutatók annak megállapításával, hogy a három milliárd darabból álló „alkaltrész-lista” amely a kromoszómáinkban meghatározza a fejlődésünk útját a betegségre vagy a hosszú éltre való hajlamunkat.
Mind a hardver, mind a szoftver vállalatok sorban állnak a szolgáltatásaikkal a robbanásszerűen növekvő piac bejáratánál, ahol megjelennek az új üzleti lehetőségek. Például olyanok, akadémiai intézetek képében, mint a Sanger Center, amelyet mellesleg a Wellcome gyógyszeripari konszern is támogat. A biotechnológiai, gyógyszeripari és agrokémiai vállalatok ugyan az iránt a szuperszámítási kapacitás, adattárolás és specializált szoftverek után vágyakoznak, amelyek lehetővé teszik a genetikai felfedezéseket és ezeken nyugvó új termékek kidolgozását. Ez pedig egyre növekvő mértékben vonzza az IT cégeket, különösen amikor a számítógép-eladások lelassultak más szektorokban.
AZ IBM – a biológia élettudományi ágában kialakuló – piac nagyságát ebben az évben 3,5 milliárdosra taksálja, de 2003-ra már 9 milliárd dollárt jelez, ami azt jelenti, hogy az üzletág mérete minden hat hónapban megduplázódik. Így aztán nem meglepő, hogy a Big Blue jelentős beruházásokat hajt végre amelyek egyedüli célja, hogy erre a piacra fejlesszen ki termékeket, beleértve a 100 millió dolláros költséggel létrehozott szuperszámítógépet, a Blue Gene-t (Kék Gén), amely a fehérjék kialakulásának folyamatát szimulálja. Egy egyszerű emberi fehérje viselkedésének modellezése más molekulákkal való interakciója közben egyszedrű feladat. De a lehetséges permutációk száma olyan hatalmas, hogy egy szörnyűségesen nagy számítógép kell a számítások elvégzéséhez. S a legnagyobb gépek is egy teljes éven át számolnak, mire eljutnak a végeredményhez. A Blue Gene például ezerszer nagyobb teljesítményre képes, mint az eddigi leghíresebb szupergép az 1997-ben épített Deep Blue.
Más IT cégek, például az IBM fő riválisának számító Compaq nem a szupergépek piacának megszerzéséért indul harcba, hanem a Sanger Centerhez hasonló biológiai vállalkozások PC-hálózatainak kiépítési, de különösen a szerverek szállítási megbízásait igyekszik megszerezni. Másfelől a Compaq maga is igyekszik betenni a lábát a biotechnológiai piacra, amit mutat egy 100 millió dolláros befektetés egy induló biológiai vállalkozásba.
A világ tizenkét legnagyobb biotechnológiai cége körében végzett felmérésből kiderült, hogy egyesített büdzséjük 10 százalékát költik ebben az évben IT megrendelésekre, de a szekértők azt jósolják, hogy az ilyen jellegű befektetések exponenciálisan fognak növekedni.
Ebbe természetesen beleszámítanak a speciális szoftverekre költött egyre növekvő összegek is. Például a német Lion Bioscience AG valószínűleg egy új szabvány alapjait rakta le az SRS (Sequence Retrieval System – Szekvencia Kinyerési Rendszer) nevű szoftverrel. A részvényei az augusztusi tőzsdei bevezetés óta 50 százalékkal emelkedtek. „A nagy kihívás az adatok elemzésének felgyorsítása, mert nincs idő fél órát várni, azután, hogy egy kérdést feltettél” – szögezte le Jan Mous, a Lion tudományos igazgatója. Ez pedig további számítási kapacitásokat és nagy üzletet jelent az IT cégeknek.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.