Hirdetés

Az NSA az ENSZ irodáit is bepoloskázta



|

Sajtóértesülések szerint az amerikai ügynökök a világszervezet mellett az EU és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség magas rangú tisztviselőit is megfigyelés alatt tartották.

Hirdetés

A Der Spiegel szerint az NSA az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) New York-i irodáit is bepoloskázta. Az Edward Snowdentől származó dokumentumok alapján az ügynökség a „Special Collection Service” fedőnevű program keretében több mint nyolcvan nagykövetséget és konzulátust tartott megfigyelés alatt. A hírek szerint a program „intenzív és jól szervezett és kevés vagy szinte semmi köze nincs a terroristák elleni harchoz”.

A német lap szerint az NSA munkatársai 2012 nyarán videokonferenciákba is belenéztek. „Az adatforgalom [megfigyelése] az Egyesült Nemzetek belső videó telekonferenciáit is hozzáférhetővé tette (ez az!)” – olvasható az egyik dokumentumban, amelyben azt is büszkén megemlítik, hogy az ügynökség szakemberei által dekódolt kommunikációs kapcsolatok száma három hét alatt 12-ről 458-ra nőtt.

Hirdetés

A Der Spiegel azt írja, hogy az ENSZ mellett az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség irodáit is lehallgatták – a Snowdentől származó adatok között állítólag az EU New York-i delegációjának IT-infrastruktúrájával és szervereivel kapcsolatos adatok is szerepelnek. A lap először június végén számolt be az EU irodáinak széles körű, több országra kiterjedő megfigyeléséről.

Többen azt gyanítják, hogy az NSA már évtizedekkel ezelőtt bepoloskázta az ENSZ irodáit. James Bamford, a Shadow Factory újságírója a témában írt expozéjában azt írta, hogy a szervezet már az iraki háborút megelőzően „komolyan kémkedett” az ENSZ vezetői tisztségviselői után; megpróbálták megtalálni a módját annak, hogy rákényszeríthessék őket a Bush-kormány agresszív külpolitikájának támogatására.

„Már az első nap, ahogy beléptem az irodámba, figyelmeztettek: »Légy óvatos, az irodádat bepoloskázták, a rezidenciádat is bepoloskázták, ez már hagyomány, azok a tagállamok, amelyeknek megvan a technikai lehetőségük a lehallgatásra, minden hezitálás nélkül meg is teszik«” – jelentette ki Boutros Boutros-Ghali, az ENSZ volt főtitkára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.