Hirdetés

Az NSA az összes programnyelvet egyesítené



|

A Wyvern programnyelvet az ügynökség támogatásával fejlesztik a Carnegie Mellon University kutatói.

Hirdetés

Minek bajlódnánk azzal, hogy külön-külön megtanuljuk a HTML5-öt, a JavaScriptet, a PHP-t, a CSS-t és az XML-t, ha egyetlen programnyelvvel is kiválthatnánk valamennyit? A Carnegie Mellon University kutatói az amerikai megfigyelési botrány nyomán elhíresült NSA támogatásával épp egy ilyen univerzális kódrendszer kifejlesztésén dolgoznak; céljuk, hogy egységessé tegyék a mobilalkalmazások és weboldalak készítésének módszerét.

Hirdetés

A Wyvern programnyelv egy mitikus, sárkányszerű teremtményről kapta a nevét. „A mai webes alkalmazások rosszul összehangolt, különféle programnyelveket, fájlformátumokat és technológiákat elegyítő zagyvalékok” – fejtegetik a fejlesztők, akik szerint a különféle megoldások keverése más problémák mellett a rendszerszintű biztonság kialakítását is nagyon megnehezíti.

Valószínűleg ez utóbbi – a biztonság kérdése – keltette fel az NSA érdeklődését a projekt iránt. Annak ellenére ugyanis, hogy az ügynökség elsősorban kémszervezetként szerzett magának kétes hírnevet, a fontos amerikai digitális rendszerek megóvása is a feladatai közé tartozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.