Hirdetés

Az NSA világszerte 122 magas rangú vezető után kémkedett



|

Angela Merkelt, Bassár el-Aszad szíriai elnököt és Julia Timosenkót is megfigyelték.

Hirdetés

Új, a Der Spiegel és a The Intercept által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint világszerte 122 magas rangú vezetőről gyűjtötte az adatokat az NSA. A titkos információkat, amelyek között 11 megfigyelt politikus neve is szerepel, ezúttal is Edward Snowden, a globális kémkedési botrány kirobbantója bocsátotta a lapok rendelkezésére.

A kiszivárgott adatok szerint a célszemélyeket egy Nymrod nevű rendszerrel figyelték meg, amely a telefonbeszélgetések és az elektronikus kommunikáció automatikus monitorozására, és ún. „idézetek” – hírszerzési szempontból fontos és érdekes információk – gyűjtésére is alkalmas volt.

Hirdetés

A listán Angela Merkel német kancellár, Bassár el-Aszad szíriai elnök és Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök neve is szerepel; a tőlük begyűjtött idézetek egy központi adatbázisba kerültek.

A Der Spiegel által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a brit GCHQ nem csak politikusokról, hanem a fontosabb német internet-vállalkozásokról – köztük a Stelarról, a Cetelről és az IABG-ről – is megpróbált adatokat gyűjteni. A GCHQ ügynökei a  mérnököket, munkavállalókat vették célba, céljuk az volt, hogy olyan „hozzáférési csomópontokat” találjanak, amelyeken keresztül könnyebben hozzáférhetnek a kommunikációjukhoz. Az NSA állítólag arra is engedélyt kapott egy bíróságtól, hogy „szélesebb körben megfigyelje a németországi kommunikációt”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.