Hirdetés

Az nVidia bemutatta új chipkészletét



|

Hirdetés

A grafikus processzorokat fejlesztő nVidia Corp., amely a népszerű GeForce X-alapú videókártyák grafikus chipjeinek megalkotója, nemrégiben szemetvetett az alaplapi chipkészletek piacára is. A társaság első alaplapi chipkészlete, az nForce a Microsoft Xbox játékkonzol központi chipsetjének átalakított változata. Bár az Xbox konzol központi chipkészlete nVidia fejlesztés, a Computex kiállításon bemutatott nForce chipset több ponton is különbözik tőle. Az egyik ilyen pont a processzortámogatás. Mivel az nVidia nem rendelkezik Intel chipset-licensszel, az nForce csak az AMD Athlon és Duron processzoraihoz fog készülni. Az, hogy az Intel Pentium III processzorra alapuló Xbox játékkonzol mégis nVidia chipkészletet tartalmazhat, kizárólag a Microsoftnak köszönhető.

Az nForce chipset a szokásos Northbridge - Southbridge chippárt helyettesíti az Athlon- és Duron-alapú alaplapokon, és a különálló grafikus kártyákhoz hasonló grafikus teljesítményt fog nyújtani, mondta Tony Tamasi, az nVidia marketingigazgatója. Az nForce IGP (Integrated Graphics Processor - Integrált Grafikus Processzor) chipje nVidia GeForce 2 MX Pro grafikus magot tartalmaz, de a memóriavezérlőt is tartalmazó modul emellett 128 bites TwinBank DDR-SDRAM memóriaelérést is biztosít, amely 266 MHz-es DDR memóriákkal egyedülálló 4,2 GB/s adatátviteli sebességre képes.

A chipben a grafikus mag és a memóriavezérlő mellett az nVidia DASP (Dinamic Adaptive Speculative Pre-Processor - Dinamikusan alkalmazkodó spekulatív előfeldolgozó) intelligens cache-rendszere is helyet kapott, amely igen jó találati aránnyal jósolja meg a soronkövetkező feldolgozni kívánt adatot. A processzor által igényelt soronkövetkező adat meghatározásával és előre betöltésével a DASP mintegy 20%-kal növeli az Athlon és Duron rendszerek sebességét, közölte Tamasi.

Az nVidia új chipkészlete az MCP (Media and Communications Processor - Média és kommunikációs processzor) nevű második chipben tartalmazza az AMD-től licenszelt HyperTransport vezérlőt, amely a lassú PCI helyett rendkívüli, 800 MB/s-os adatátviteli sávszélességet biztosít a két nForce (IGP és MCP) chip között. Az MCP további képességei között szerepel a dedikált sávszélesség biztosítása a különféle perifériák felé, az integrált Dolby Digital hangrendszer, az USB támogatás, a HomePNA 2.0 hálózati szabvány és még sok más.

A Computex Tapei 2001-en az ABit Computer Corp., a GigaByte Technology Co. Ltd., az ASUStek Compuer Inc., a Mitac Inc., és a MicroStar International Co. Ltd. mutatott be nForce-alapú alaplapot. Az nForce chipset árát a tömegtermelés megkezdésekor fogja közölni az nVidia, amely még a nyáron várható, de Tamasi szerint a chipset olcsóbb lesz, mint egy különálló chipset és egy hasonló tudású grafikus processzor együtt. Az első nForce-alapú PC alaplapok ősszel várhatók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.