Hirdetés

Az Opera és a MySQL is ellene van

|

Hirdetés

Mint ismeretes, a múlt héten az Európa Parlament Jogi Bizottsága 16:10 arányban elfogadta a szoftverszabadalmi előterjesztést, így a kérdés július 6-án, szerdán az európai parlamenti képviselők elé kerül. Több vállalat elkeseredésében és a javaslat elfogadása elleni tiltakozásul úgy döntött, hogy közösen próbálnak fellépni az ügyben. A cégek közül a legismertebb a hasonló nevű nyílt forráskódú böngészőt fejlesztő Opera, de csatlakozott az akcióhoz az 1&1 Internet, a CAS Software a CSB-System, a GMX, a MySQL és a Materna vállalat is. A cégek összesen több, mint négyezer embert foglalkoztatnak.

Az akciót támogatja a nyílt forráskódú játékprogramjának fejlesztését erre az időre felfüggesztő és a NoSoftwarePatents.com oldalt üzemeltető fiatalember, Florian Müller is. Müller úgy véli, ugyan van néhány európai parlamenti képviselő, akik engedtek a multik csábításának és akiknek a multinacionális cégek érdeke fontosabb, mint saját pártjaik irányelvei, ám az európai honatyák és honanyák többsége még mindig ellenzi a javaslatot. Éppen ezért együttesen felszólítottak minden európai kis- és középvállalatot, valamint az akciójukkal szimpatizáló és a szoftverszabadalmak bevezetését ellenző céget és magánszemélyt, hogy csatlakozzanak a tiltakozásukhoz, mert csak így érhető el, hogy július 6-án az Európa Parlament ne fogadja el az előterjesztést.

Az akció célja egyértelmű: miként 2003-ban, úgy az idén is lekerüljön az Európa Parlament napirendjéről ez a kérdés és a közeljövőben az európai képviselőknek ne is kelljen az ilyen előterjesztésekről tárgyalni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár