Hirdetés

Az oroszok és az ő csodálatos videóik 2013-ban



|

A fedélzeti kameráknak hála, itt egy kis válogatás drámából, önpusztításból, meteorból és egy buszsofőr büntetőakcióiból.

Hirdetés

Nem sok van már hátra az évből, így rendre jönnek a mindenféle összefoglalók, értékelők, válogatások, az élet és a virtuális élet legkülönbözőbb területeiről. Így például oldalunk olvasói megtudhatták, hogy mi volt 2013 legkeresettebb tech kifejezése, vagy mi, magyarok mire gugliztunk rá a legsűrűbben az idei évben, de november elején még a legfurább közösségi finanszírozásban megvalósítani kívánt projektekről is értekeztünk.

Hirdetés

Arról is többször volt már szó, hogy mióta Oroszországban a gépjárművekbe helyezett fedélzeti kamerák osztódással szaporodnak, az internet sokkal szórakoztatóbb hely lett (bár ez a mondás eredetileg sima videokamerával volt, de oda se neki). Ugyanakkor náluk ez nem hobbi, vagy szórakozás, hanem kőkemény valóság, hiszen a károkozók előszeretettel lépnek le, a károsult pedig hiába fordul a hivatalos szervekhez, azok magasról tojnak rá. Így aki szeretne némi elégtételt kapni a más gondatlansága miatt összetört autójáért, az nem tud mit tenni, mint bekamerázni az autót és felvenni mindent, ami éppen történik. Ilyen balesetvideókból rogyásig van a YouTube, vagyis napokat tölthetünk azzal, hogy csakis azt bámuljuk, hogy ki mennyire figyelmetlen, hogyan veri keresztbe a közlekedési szabályokat, illetve miként menekül meg csodával határos módon. A Jalopnik azonban a halom videó közül is kiszemezgette azokat, melyek valamilyen szempontból érdekesebbek, mint a többi, mi pedig teljesen egyetértünk a válogatással, így tehát íme:

Talán nincs is olyan ember, aki nem hallott a cseljabinszki meteorról, melyet nem csak ipari kamerák rögzítettek, hanem a derék oroszok autóba épített elektronikus szemei is. Utóbbi aspektusból így nézett ki a dolog:

 

Megszokhattuk, hogy ezekben a videókban jellemzően csak azt láthatjuk, hogy valaki nekimegy valakinek, hol figyelmetlenségből, hol részegségből, hol a nem megfelelő útviszonyok miatt, de a vége mindig csattanás. Ám a kamerák nem csak ezt rögzítik, hanem sokkal emberibb pillanatokat is megfigyelhetünk, amikor az úttesten történő átkelés előtt keresztet vető nénit egy jól megtermett fiatalember segíti meg, rácáfolva a SUV-osokról kialakult (tapasztalati) előítéletekre. Sőt, olyat is láthatunk, hogy a rendőrök megállítják a forgalmat, míg állatok keresztezik az úttestet, de ennél lényegesen szívbemarkolóbb pillanatokat is tartalmaz az alábbi videó.

 

Ugyanakkor egy drága és/vagy erős autóhoz nem feltétlen jár ész is, így valahol előre megjósolható, hogy annak az elmebetegnek mi lesz a sorsa, aki a Subaru volánja mögött a városi forgalomban tapossa 200 km/h-val. Azokat azért sajnáljuk, akik miatta szenvedtek sérülést, vagy akiknek az autója miatta tört össze.

 

Zelenogradban lakik egy bizonyos Alekszej Volkov, aki foglalkozását tekintve buszvezető, egyébként pedig előszeretettel pakolja fel a YT-ra azon videóit, melyben bemutatja, hogy mennyi marhával van dolga olyasvalakinek, aki napról napra az utakat rója. Alekszej egyébként igazi hős lett, amit az is jelez, hogy sokan csak "A Büntető" becenévvel illetik, hiszen nem feltétlen tapos azonnal a fékre, ha valaki elé vág.

 

Az sem véletlen, hogy tilos kézben tartott mobillal telefonálgatni vezetés közben, de ez nem csak az oroszoknál probléma. Ám ha valaki emiatt okoz balesetet, az viselje a következményeit, ami akár az is lehet, melyet a most látható rövid kis filmecske mutat be.

 

A Jalopnik még jó pár videót bemutat Oroszország közlekedési hétköznapjairól, tehát akit bővebben is érdekel a téma, az látogasson el az oldalukra és bámészkodjon még egy kicsit. Végezetül azonban megjegyeznénk, hogy gyanúnk szerint amennyiben a hazai autókban is ilyen tömegesen elterjedt lenne a kamera használata, úgy bőven lenne anyag országon belülről is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.