Hirdetés

Az SP kálvária, avagy előrelépés frissítéseknél



|

Hirdetés

Az első javítócsomag kiadása óta több mint egy év telt el, ami rengeteg idő a biztonsági és más fontos javítások szempontjából. Egy manapság frissen feltelepített Windows XP-re előbb a 130 megabájtos SP1-et kell rátelepíteni, majd a Windows Update weboldalról további 50 megabájtnyi frissítést kell letölteni. Míg az SP1 összefésülhető a Windows XP telepítőkészletével, az utóbbi frissítések nem őrizhetők meg egyszerűen későbbi felhasználás céljából, így minden egyes újratelepítésnél ismételten le kell tölteni őket, ami nagy terhet ró a modemes és más, kis sávszélességgel rendelkező internetezőkre. Épp ezért fontos, hogy legalább évente egy új összefoglaló javítócsomag jelenjen meg, amely minden addigi frissítést tartalmaz.

A Microsoftnak azonban nagy tervei vannak az SP2-vel, ezért is halasztották el eredetileg 2004 harmadik negyedévére. Hogy végül mikor jön ki, azt pontosan ők maguk sem tudják. A múlt héten a cég egyik elnökhelyettese egy rendezvényen több száz ember előtt jelentette be, hogy az SP2 még év vége előtt várható. Még arra sem volt idő, hogy igazán örülhessünk, mert Redmond minden fórumon sietve cáfolta a hírt, mondván félreértésről van szó, idén csak tesztverzió jöhet ki. Jelenleg úgy tűnik, 2004 elején (talán az első negyedévben) kapjuk majd kézhez, de más weboldalakon még mindig a jövő év közepe, harmadik negyedéve szerepel dátumként.

Az egész felhajtás hátterében az áll, hogy a szokásos frissítéseken és fejlesztéseken kívül a Microsoft szeretné, ha az SP2 tartalmazná a Springboard Technology projekt végeredményét is. A Springboard nem mást takar, mint a jelenlegi Windows XP tűzfal kétirányú továbbfejlesztését, a Windows Update szoftver új változatát, és egy új memóriakezelő modult, amely megakadályozná a leggyakoribb biztonsági réseket okozó puffertúlcsordulási hibákat.

Ám mindez továbbra is azt jelenti, hogy várnunk kell még legjobb esetben is legalább három-négy hónapot. Hogy megkönnyítse ezen időszak átvészelését, és tartva magát korábbi elhatározásához, a Microsoft e héten megjelentette az Windows XP SP1-es változatához az első úgynevezett rollup csomagot. Ez a 9 megabájtos tömörített állomány tartalmazza az SP1 óta megjelent valamennyi fontos frissítést. A feltűnően jó tömörítésnek köszönhetően a kibontva 50 megabájtot is meghaladó gyűjtemény az SP1-hez hasonlóan összefésülhető a telepítőkészlettel, ami megkönnyítheti a rendszergazdák dolgát.

A magyar Windows XP változathoz is elérhető frissítést hamarosan letölthető lesz weboldalunkról is. A javítások részletes jegyzékét a 826939 számú cikk ismerteti a Microsoft Tudásbázisában. Steve Ballmer közben közleményben tudatta, hogy elvárja saját cégétől, hogy a frissítések tekintetében kiszámítható legyen, így számíthatunk arra, hogy a Microsoft minden hónapban előáll majd egy hasonló frissítő csomaggal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.