Hirdetés

Az USA 2002 óta lehallgatja Merkelt



|

Obamának állítólag nem volt tudomása arról, hogy bepoloskázták a német kancellár telefonját.

Hirdetés

A Der Spiegel szombaton megjelent riportja szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata már több mint tíz éve lehallgatja Angela Merkel mobiltelefonját. A lap az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) belső dokumentumaira hivatkozva azt írta, hogy a német kancellár telefonhívásait 2002-ben kezdték „monitorozni” – Merkel akkoriban még nem volt kormányfő, a CDU-t vezette. 

Barack Obama a héten azt mondta Merkelnek, nincs tudomása róla, hogy bepoloskázták volna a telefonját – különben azonnal leállíttatta volna a megfigyelést. Az amerikai elnök arról nem nyilatkozott, hogy korábban lehallgatták-e a német kormányfő beszélgetéseit. A Die Welt azt írta, hogy Merkel Nokia 6120 Slide-jának száma szerepelt egy, az NSA-től kiszivárgott listán – igaz, a kancellárasszony időközben BlackBerry Z10 okostelefonra váltott.

Hirdetés

Egyelőre nem tudni, mennyi és milyen természetű adatot gyűjtött az NSA: a Der Spiegel szerint Merkel megfigyelését egy „nem regisztrált” hírszerzési központból irányították. Sajtóhírek szerint az ügynökségnek legalább nyolcvan ilyen irodája van világszerte, többek között Párizsban, Madridban, Rómába, Prágában, Genfben és Berlinben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.