Hirdetés

Az USA-ban betiltották a RealDVD-t



|

A bíróság felfüggesztette a RealNetworks DVD-archiválójának árusítását.

Hirdetés

Ha felkeressük a RealDVD weboldalát, akkor meglehetősen szokatlan üzenetet találunk rajta. "A hollywoodi stúdiók mostanában jogi lépéseket tettek ellenünk, így a RealDVD átmenetileg nem vásárolható meg. Biztosítjuk ügyfeleinket, szorgalmasan dolgozunk azon, hogy olyan szoftvert biztosítsunk, amely lehetővé teszi a legális DVD-másolatok saját használatra való elkészítését." Mi történt?

1006realdvd.jpg

 
Nos, az első pillanattól, hogy a Real Networks bejelentette a RealDVD-t, a cég tudatában volt annak, hogy a termék kapcsán jogi kérdések merülnek majd fel. Mégis úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, hiszen azt nyilatokozták: "Licenceltük a DVD technológiát, hogy jogunk legyen a DVD tartalom visszajátszására." Ennek ellenére azon a napon, amikor a RealDVD piacra került, a szebb napokat látott RealNetworks máris a filmstúdiók kereszttüzében találta magát.

Az MPAA (The Motion Picture Association of America - Amerikai Filmgyártók Szövetsége) pert indított a cég ellen, mondván, hogy az megsérti a DMCA (Digital Millenium Copyright Act - digitális tartalomra vonatkozó jogvédelmi törvény) másolásvédelem megkerülését tiltó szabályokat. Ez azért érdekes, mert a RealDVD úgy másolja a lemezeket, hogy a CSS másolásvédelmet érintetlenül hagyja. Úgy tűnik, hogy az MPAA abba próbál belekötni, hogy a RealDVD úgy is képes lejátszani a merevlemezre másolt DVD tartalmát, ha az eredeti lemez nincs a meghajtóban. Így lehetővé teszi a felhasználónak, hogy kölcsönözzön, lementsen, majd visszavigyen lemezeket egy kölcsönzőbe, miközben a tartalom, vagyis a film jogsértő módon ott marad nála. Greg Goeckner, az MPAA ügyvezető alelnöke egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a RealNetworks RealDVD-jét "LopjDVDt-nek" kellene nevezni.


A Real ellen ideiglenes korlátozó végzést hoztak, mely szerint addig, amíg az ügyben ítélkező bíró meg nem vizsgálja az összes rendelkezésre álló dokumentumot, a RealDVD árusítását fel kellett függeszteni. A végzés kedden született, de azt nem határozták meg benne, hogy az árusítás felfüggesztése meddig maradhat érvényben. Abban az egyben biztosak lehetünk, hogy a filmstúdiók - pontosabban az MPAA - nem fogja harc nélkül tűrni a korlátozás hatályon kívül helyezését.


Mit sikerült elérnie az ügyben a Real-nek? A hír folytatódik! >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.