Hirdetés

Az USA fokozza az ellenőrzést



|

Hirdetés

„Virtuális határunkon azonnal tudni fogjuk, ki az, aki megsérti a beutazási elvárásainkat, ki maradt a vízumában meghatározott időnél tovább az országban, és ki az, akit örömmel látunk viszont”, az USA Határ- és Közlekedésbiztonsági ügynökségének helyettes államtitkára, Asa Hutchinson a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) konferenciáján Washingtonban. Az évente beutazó 23 millió turista, diák és üzletember, aki vízumköteles országból érkezik, 2004. január 1-től át kell essen biometriás azonosításon is. A rendszer, melynek neve hivatalosan „US látogató és bevándorló státusz azonosító technológia” (rövidítve US VISIT), azonnal riasztja a tisztviselőt, ha az érkezőnek terrorista kapcsolatai vannak, büntetett előéletű vagy megsértette a vízum jogszabályokat. Minden külföldit belépéskor és kilépéskor is ellenőriznek.

„Az esetek 99,9 százalékában a látogatónak kellemes tartózkodást kívánunk, és útjukra engedjük. De a csekély számú találat lényegesen biztonságosabbá teszi határőrizeti rendszerünket, és megteremti annak az integritásnak az alapját, amely sajnos túl sokáig hiányzott”, magyarázta Hutchinson, aki rámutatott, hogy jelenleg nem tudják ellenőrizni, hogy a látogató mikor utazik el az országból, ha egyáltalán elutazik. Elmondta azt a jól ismert tényt is, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás tettesei közül kettőt bizonyosan ki tudtak volna emelni már a határon, ha már akkor is működik az US VISIT rendszer. Az egyiknek ugyanis diákvízuma volt, de nem járt egyetemre, a másik pedig korábban megsértette az amerikai vízum jogszabályokat. Az idei költségvetésből 380 millió dollárt fordítanak a rendszer telepítésére, amelyet 2004 folyamán kiterjesztenek a kanadai és mexikói határra is, s végül az összes amerikai konzulátusra is. Itt minden beutazóval elbeszélgetnek, ami tovább nehezíti az amúgy is nehézkes vízumkérési eljárást. Azokat az országokat pedig, melyeknek állampolgárai vízummentesen utazhatnak az USA-ba, felkérik, hogy a lehető leggyorsabban telepítsenek ők is biometriás személyazonosító rendszereket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.