Hirdetés

Az USA-nak ki kell adnia az öngyilkos hacker aktáját

|

Egy washingtoni szövetségi bíró pénteki ítéletében utasította az Egyesült Államok kormányát: hozzák nyilvánosságra az Aaron Swartz elleni titkosszolgálati nyomozás iratanyagát.

Hirdetés

Kevin Poulsen, a Wired újságírója hétfőn jelentette be, hogy egy washingtoni kerületi bíró pénteken meghozott ítéletében kötelezte az Egyesült Államok kormányát: hozzák nyilvánosságra az Aaron Swartz elleni nyomozással kapcsolatos dokumentumokat. 

Az ismert aktivista és hacker többek között az RSS-eszköz kidolgozásában, valamint a Creative Commons, a web.py és a Reddit létrehozásában is részt vett. Egyik alapítója volt a Demand Progress nevű szervezetnek, amely a Stop Online Privacy Act ellen indított kampányaival hívta fel magára a figyelmet.

A néhai Aaron Swartz

Az amerikai titkosszolgálat azért indított ellene vizsgálatot, mert 2010-ben az MIT adathálózatán keresztül feltörte a JSTOR digitális könyvtár szervereit, és nagy mennyiségű tudományos cikket töltött le róluk. A célja az volt, hogy az információszabadság nevében ingyenesen elérhetővé tegye ezeket a fizetős tartalmakat.

Swartzot 2011. január 6-án letartóztatták. Az ügyészek számítógépes betöréssel és csalással vádolták – ha elítélik, akár 35 éves börtönbüntetést és egymillió dolláros bírságot is kiszabhattak volna rá. A hacker a százezer dolláros váltságdíj leszurkolása után szabadlábon védekezhetett. Idén január 11-én holtan találták brooklyni lakásában, mint kiderült, öngyilkosságot követett el. Alig két nappal azután, hogy a JSTOR ingyenessé tette a hozzáférést az adatbázisában található anyagok egy részéhez.

Poulsen a Freedom of Information törvényre hivatkozva már hónapokkal ezelőtt kikérte a Swartz elleni vizsgálat dokumentumait. Nem kapta meg őket: a titkosszolgálat „folyamatban lévő nyomozással kapcsolatos, érzékeny információnak” minősítette az anyagot – annak ellenére is, hogy röviddel a hacker halála után lezárták az ügyészségi vizsgálatot.

Az újságíró pert indított a dokumentumok kiadásáért. A kormány májusban válaszolt korábbi beadványára – engedélyezték, hogy betekintsen az iratokba, de továbbra sem adtak át neki egyetlen oldalt sem.

Aztán múlt szerdán az Igazságügyi Minisztérium egyik jogásza további haladékot kért a bíróságtól, mondván, további dokumentumokat találtak, amelyek feldolgozása hosszabb időbe kerülhet.

Colleen Kollar-Kotelly kerületi bíró ekkor elégelte meg a huzavonát, és pénteki ítéletében kötelezte az illetékes kormányszerveket, hogy legkésőbb augusztus 5-ig hozzák nyilvánosságra a nyomozás teljes iratanyagát.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.