Hirdetés

Azonnali üzenetküldőkön is jönnek a reklámok



|

Hirdetés

Az amerikai Radicati Group becslése szerint 2004-re megháromszorozódott az interneten utazó spimek száma. Bár az üzenetek 1.2 milliárdos darabszáma szinte eltörpül a 35 milliárd spam mellett, a gyarapodás üteme megdöbbentő. Ahogy az internetes kommunikációban e-mailek helyét átveszik az azonnali üzenetküldők, a kéretlen reklámok küldői is mozdulnak, és ez sokkal bosszantóbb és gyorsabban is terjed.




"A spim népszerűségére egyszerű a magyarázat. A pénz és a reklámok oda áramlanak, ahol az emberek vannak" - mondja Robert Mahowald, az IDC piackutató cég szakértője. "Egyre többen használják az IM programokat." A spim sokkal alattomosabb mint a spam, ugyanis az IM kliensek az érkező üzeneteket azonnal megjelenítik, így a reklámok áradata közvetlenül a felhsználó orra előtt jelenik meg a képernyőn, ezért rendkívül zavaróak. A spam esetében a felhasználó dönthet arról, hogy megnyitja-e a reklámot tartalmazó levelet, vagy hogy mikor nézi meg a postaládáját.

A spimküldők, azaz a spimmerek sok fortélyt ellestek a spammerektől. Ugyanúgy gyűjtik az internetről a címeket, hogy aztán reklámok tömegét küldjék szét netszerte. A Radicati szerint az IM-hálózatokon terjedő hirdetések legnagyobb része pornóoldalakat népszerűsít. A spimmerek dolgát megnehezíti, hogy a legtöbb IM-programban létezik egy lista, amelyen a felhasználók nyilvántarthatják barátaikat és csak lehetőség van arra, hogy csak tőlük fogadjanak üzeneteket. Ezt a védelmet a spimmerek a legtöbbször a vírusokhoz, férgekhez hasonló módszerekkel játsszák ki. Az üzenetküldő biztonsági hibáját kihasználó programot írnak, vagy weboldalt szerkesztenek, majd ezt valamilyen vonzó címmel elküldik egy gyanútlan felhasználóknak, aki rákattint, ezután a spimmer már képes a felhasználó azonosságát "ellopva" a barátainak üzeneteket küldeni, akik azt hiszik, ismerősüktől érkezett. A felhasználókat sokkal egyszerűbb így bepalizni, mint e-mailen. "Ha valakitől e-maien egy link érkezik, ami "megnövelt testrész" címre mutat, egyszerűen nem figyelünk oda. De ha az üzenetküldőben megjelenik egy link, ráadásul közben valakivel épp beszélgetünk, valószínűbb hogy rákattintunk" - magyarázza Genelle Hung, a Radicati szakértője.



A fentinél sokkal gonoszabb, ha a spimküldők egy chatszobában olyan programot (botot) indítanak, amelyek valódi embereknek adják ki magukat és arra kérik a felhasználókat hogy vegyék fel a barátaik listájára. Egy zsúfolt chatszobában könnyen lehet pár palimadarat fogni. A spim népszerűségét jelzi, hogy az elfogott spammerek sokasága után a napokban már letartóztatták az első spimmert is. A kétes dicsőség a 18 éves amerikai Anthony Grecónak jutott. A vádak szerint Greco összesen 1.5 millió kéretlen üzenetet küldött ki, amelyekben pornóoldalakat, valamint jelzáloghitelt népszerűsített. A címzettek a MySpace.com szolgáltatás ügyfelei voltak. A MySpace.com 2003 végén indította el azonnali üzenetküldő szolgáltatását tagjai számára, Greco pedig 2004 őszén kapott rá és látta meg a benne rejlő lehetőséget. Anthony Grecót múlt szerdán tartóztatták le a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren, ahová azért érkezett New Yorkból, hogy aláírjon egy szerződést a MySpace.com elnökével, amely legalizálta volna Greco reklámküldési tevékenységét. A találkozót valójában azonban a rendőrség szervezte meg, csapdát állítva a gyanútlan spimmernek.

Szakértők rámutatnak, hogy bár a spim gyorsan terjed, valószínűleg sosem lesz olyan széles körben használatos reklámhordozó, mint a levélben érkező spam. Ennek legfőbb oka, hogy a gyanús üzeneteket az IM-hálózatokban egyszerű kiszűrni vagy blokkolni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.