Hirdetés

Bandákba tömörülnek a számítógépes bűnözők



|

Hirdetés

A McAfee szerint a kiberbűnözés vállfajai közül az adatlopás okozza a legnagyobb kárt, de a legnagyobb költséget a vállalatok számára még mindig a vírusok terjedése okozza. Az egyes felhasználók adatainak ellopásán túl a vállalatok titkos információi is lehetnek célpontok. Amíg a vírusok egyszerű bizonyítási kísérletekként kezdték, mára a bűnözők elsődleges eszközeivé váltak. Számos bűnöző gépek ezreit megfertőzve hoz létre "droidhálózatokat", amelyek ezentúl egységes támadások intézésére alkalmasak. Ilyen hálózatok már akár 200-300 dolláros óradíjért is bérelhetőek. Az internet ugrásszerű üzleti felhasználásának robbanásszerű megnövekedése szintén vonzó területté tette a bűnözök számára - 2004-re az e-kereskedelem 70 milliárd dolláros forgalmat jelentett, ami 24%-os növekedés 2003-hoz képest.

A jelentés kitér az amatőr elkövetők professzionális virtuális bandákba szerveződésére is. 2000 előtt magányos bűnözők követték el a számítógépes bűncselekmények többségét, többnyire azért, hogy ismertséget vívjanak ki a virtuális világban. Az elmúlt években azonban az amatőrök mellett színre léptek a profi bűnözők is. Ennek oka a nagy pénzügyi nyereség, amelyet az internet segítségével viszonylag kis rizikó mellett elérhető.


Az "Operation Firewall" fedőnevű akció során az amerikai és kanadai hatóságok 28 ember letartóztatását jelentették be hat országban, akik egy szervezett bűnözői csoport tagjai voltak. A csoport hitelkártyaadatokkal kereskedő weboldalakat üzemeltetett, összes 1,7 millió kártya adatait vették és adták tovább.

"Ahogyan a vállalatok az egyre inkább hálózati és információalapú gazdaság felé fejlődnek, úgy nő a bűnözők előtt álló lehetőségek száma is, hogy kihasználják a hálózatok sebezhetőségét" -- mondta Chris Christiansen, az IDC program alelnöke. "A bűnözők kilétének és támadási módszereinek megértése nagyszerű betekintést enged a telepítendő biztonsági rendszerek és szabályzatok iránti igényekbe."
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.