Hirdetés

Bármit blokkolhatnak az USA netszolgáltatói

|

Egy új döntés alapján a cégek kényük szerint menedzselhetik a hálózatuk forgalmát.

Hirdetés

Barack Obama amerikai elnök néhány órán belül egy fontos sajtókonferencián körvonalazni fogja, hogy az állampolgárok alapvető jogainak biztosítása, továbbá a nemzetközi politikai kedélyek csillapítása érdekében mit kíván érdemben változtatni a hírszerzésének működésén. Ettől függetlenül az utóbbi napokban a témával kiemelten foglalkozó informatikai sajtó mégsem a kapcsolódó lehetőségek latolgatásával foglalkozott, hanem az USA távközlési hatóságának fellebbviteli bíróságon való leégésével.

Hirdetés


A történet 1980-ban kezdődik, mikor a változó világ igényeinek megfelelően a Federal Communications Commission friss szabályokat hozott annak érdekében, hogy a telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatok ne diszkriminálhassák a rivális hálózatokról bejövő analóg vagy digitális adatforgalmat, azaz nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak.


A vonatkozó szabályozás 1996-ban jelentősen megváltozott, ugyanis a szolgáltatók típus szerint két csoportba lettek osztva: a szimpla távközlési szolgáltatókra vonatkoztak a 16 évvel korábban megváltozott versenyszabályok, ám alapvető átgondolatlanság miatt a DSL és kábeles internetszolgáltatókra nem. 2005-ben az FCC korrigálni kívánta a problémát, azonban a létrehozott „szabad internet” alapelvek nem konkrét szabályozások voltak, csak iránymutatásul szolgáltak az ISP-k számára.


Mindez 2007-ig nem jelentett problémát, azonban a Comcast elkezdte lassítani a BitTorrent adatforgalmat a hálózatán. 2008-ban az ügyfelek felzúdulására az FCC ennek befejezésére szólította fel a vállalatot. Noha a szolgáltató együttműködött, ám a jogászai feljelentették a hatóságot, állításuk szerint ugyanis annak konkrétan nincs joga erre kényszeríteni őket. A vállalatnak 2010-ben első fokon, most kedden pedig másodfokon is igazat adott a bíró: ugyan elméletben az FCC-nek lehetősége van ilyen szabályokat hozni, azonban a korábbi elbaltázott törvénykezés és szolgáltatói besorolási rendszer miatt jelen esetben nincs joga betartatni azokat.

 


A távközlési hatóságnak törvénymódosításra van szüksége a szabályainak betartatásához, amíg pedig ez nem történik meg, addig a Comcasthoz és Verizonhoz hasonló cégek úri kedvüknek megfelelően diszkriminálhatják a hálózatukon keresztülmenő adatfolyamokat: blokkolhatnak és használhatatlanul lassúvá tehetnek meghatározott típusú vagy forrásból származó információcserét.


A mostani döntés hatalmas gyakorlati problémákat feltehetően nem fog okozni, ám elméletben lehetőséget ad például az óriási adatforgalmú – Youtube, Netflix – szolgáltatások „megtámadására”: amennyiben az üzemeltetők nem hajlandóak többet fizetni a netszolgáltatóknak az adatforgalmuk átengedéséért, akkor mondjuk lekorlátozzák a sávszélességüket.


Az egyszerű ügyfeleket az efféle akciók természetesen a netszolgáltatójuk ellen hangolnák, azonban Magyarországhoz hasonlóan az USA-ban is jó ha egy elfogadható sebességet nyújtó ISP képes netet bekötni a lakásba vagy házba, így az előfizetők jókora táborának nem lenne más választása, mint kényszerből beletörődni a helyzetbe.


(Forrás: The Verge | Fotó: David Davies, Greg Elin, Douglas Muth)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.