Hirdetés

BenQ-Siemens S68 - elegancia és üzlet egy készülékben



|

Hirdetés

A lenyűgöző külső A Motorola V3 és L7 sikerén felbuzdulva a BenQ-Siemens sem maradhatott ki a pengevékony őrületből. A mindössze 13,2 mm vastagságú készülék első kézbevételkor azonnal rabul ejtett kecses megjelenésével, és alumínium alkotóelemeivel. Az elől matt szürke, hátul grafit színű előlapok remekül kiegészítik egymást, az illesztések első pillantásra megfelelőnek tűntek. Aztán amikor telefonálás közben apró mozdulatokat tettem a készülékkel éreztem, hogy húzza a hajam. Mivel eddig még hasonlót se tapasztaltam más modelleknél, és amúgy sincs soha túlzottan hosszú sörényem, közelebbről meg kellett vizsgálnom a kérdést: a készülék tetején ugyanis van egy pár milliméter széles rés úgy jó 1 cm-en keresztül, és ez kapta be állandóan a fejemet. Ez az apróság hosszabb beszélgetések során egyre zavaróbbá vált, és egy idő után a készülék tetejét mindig eltartottam a fülemtől, bízva a tűszúrásnyi, de állandósuló fájdalmat.
A BenQ-Siemens S68-al egyébként rendkívül kényelmes a telefonálás, mert könnyű, remek fogása van, és a hosszából kifolyólag pont elér a számig a mikrofon is. A telefon billentyűzete kellően nagyméretű gombokkal lett fölszerelve, ahhoz képest, hogy régen használtam 9 numerikus gombot SMS írásra egész gyorsan ment. A középen díszelgő navigációs gomb a korábbi Siemens modelleknél már megszokott "középen enter gomb, körülötte króm négyzet" kombinációt alkalmazza, kényelemesen használható, köszönhetően annak, hogy pont annyira emelkedik ki a telefon síkjából, amennyire kell. A készülék hátlapján semmit sem fogunk találni, talán csak az első honi BenQ-Siemens lógó lehet érdekes. A telefon jobb oldalán a hangerőszabályzót, bal oldalt a diktafon és a gyorsmenü funkciógombját találjuk.
Kijelző A 262 szín megjelenítésére alkalmas TFT lehetet volna egy kicsit szélesebb és leheletnyit hosszabb is, a készülék előlapján még bőven van hely. Az állítható fényerő és kontraszt kalibrálása után a gyártótól szokatlan módón egy minőségi LCD-t láthatunk, amely kellően élénk színekkel operál, az már más kérdés, hogy a Motorola - Sharp - Samsung triumvirátusnak még a közelébe sem ér az alacsony felbontás miatt. A kijelzőt hátterekkel, animációkkal, lógókkal dobhatjuk fel, és természetesen az elmaradhatatlan képernyővédő sem maradt ki a repertoárból. A BenQ-Siemensnek ellenben érdemes lenne elgondolkoznia a menürendszer ikonjait megtervező grafikus stáb leváltásán, ugyanis a kezdetleges színvilág és animációs megoldások egyáltalán nem egy minőségi termék érzését keltik a felhasználóban, talán erre mondhatnánk azt kis jóindulattal, hogy letisztult.
Szolgáltatások A hivatalosan 500 férőhelyes telefonkönyvben ezúttal sem kellett csalódnom: megadható a keresztnév, vezetéknév, kijelzett név, magán/üzleti telefon, magán/üzleti mobil, csengőhang, kép, üzenet csengőhang, email, város, cím, fax, email és még sorolhatnám. A neveket csoportokba rendezhetjük. Már maga a telefonkönyv szoftvere is szimpatikus volt, ugyanis a felső sorban található fülekkel megtekinthetjük az összes kontaktot, vagy csak a SIM kártya tartalmát, illetve a szűrő segítségével a például a leggyakrabban alkalmazott egyéneket húzhatjuk elő az adatbázisunkból. Hasznos szolgáltatásnak találtam, hogy Bluetooth-on keresztül lehetőségünk van komolyabb mennyiségű név importálására is. A BenQ-Siemens üzenetkezelője 100 darab SMS és 1 MB-nyi MMS eltárolására képes. A félig befejezett, de el nem küldött üzeneteket automatikusan a piszkozatok közé menti a készülék, mint ahogy az elküldött szövegeket is el tudjuk tárolni.
Egy üzenethez több címzettet rögzíthetünk, illetve képet, hangot, kontakt névjegyet és időpontot is beilleszthetünk a mondanivalónkba. Az emoticon-ok ezúttal sem maradtak ki a repertoárból, már csak az a kérdés, hogy a partnerünk is örülni fog-e a kis sárga nevető figuráknak vagy sem. A láncolt üzenetek és a T9 prediktív szövegbveitel ezúttal sem hiányoznak.
A multimédiás szolgáltatások igen szűkösek, mivel például a híresztelésekkel ellentétben MP3 fájlokat nem tud lejátszani a BenQ S68. A MID és WAV fájlokkal még meg tud birkózni, a hangszóró minősége átlagos. Beépített kamera hiányában csak az előre telepített képek között tudunk böngészni, ennek megfelelően videókat nem tudunk a telefonnal megtekinteni. A szervező funkciók között találjuk a stoppert, a visszaszámlálót, az akár 100 perc rögzítésére alkalmas diktafont, a négy alapműveletes számológépet, az egyszerű jegyzetkészítőt és a heti / havi nézettel rendelkező és 500 bejegyzés tárolására alkalmas naptárat. Az ébresztőóra működik kikapcsolt állapotban is. Az előre telepített játékok között egy sakkprogramot és egy ládapakolgatós logikai szoftvert találunk. A készülék belső memóriája 26 MB, amely bőven elengedőnek tűnik a telefon extrém körülmények történő használatához is. Aki képes telefonbejegyzésekkel, SMS-ekkel és más tartalmakkal megtölteni ezt a viszonylag méretes kapacitást, az jelezze e-mailben. A memória nem bővíthető.
A brutális rezgőmotor A telefon rezgőmotorjáról külön említést kell tennem. Azon még nem lepődtem meg, hogy választhatunk vonat, UFO és helikopter rezgések közül, de amilyen erővel ezt teszi ez a készülék az nem mindennapi. Állandóan leesett az asztalomról a BenQ S68, amikor nem értem oda időben a híváshoz, és autóban is azt hittem elsőre, hogy egy méretes lódarázs beszorult a bal első ajtóba - pedig csak a meglepően izmos akkumulátor lépett mozgásba. Gyér adatkommunikáció A WAP GPRS-en keresztül történő használata a kisméretű kijelző és a csigalassúságú letöltési sebességből fakadóan nem volt túl nagy élvezet. A Bluetooth PC-vel és más mobil eszközökkel is kifogástalanul kommunikált oda és vissza, még egy több MB-os MP3 fájl fogadásánál sem szakadt meg a kapcsolat. Infra port és EDGE nincs a készülékben.
Vélemény A BenQ-Siemens egyértelműen elmozdult a holtpontról, és az S68-al elindult hódító útjára. A készülék személyében egy egyszerű, rendkívül esztétikus mobiltelefont ismertem meg, amely első sorban telefonálásra lett megalkotva. Az akkumulátorral aránylag elégedett voltam, 4 napig bírta egy feltöltéssel. Pozitív: elegáns design, vékony kialakítás, jól használható gombok, könnyű fizikum Negatív: nincs MP3 lejátszó, infra port, EDGE, kamera, FM rádió; közepes kijelző, pontatlan illesztések
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.