Hirdetés

BitTorrent leállás az USA-ban

|

Hirdetés

A D-Elite névre keresztelt akciót az FBI szakembereinek segítségével hajtották végre.

Az Elite Torrents egyike az első peer-to-peer hálózatoknak, amelyeken a "Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja" című film illegális másolata a hivatalos bemutató előtt letölthető volt. Az oldalra naponta 8,5 millió bejelentkezés történt, és egy nap több mint 100 ezer felhasználó látogatta meg. A "felhasználók" a Star Warson kívül több ezer egyéb film között válogathattak, így például a "Mennyei királyság", a "Viaszbabák háza", "Monster-in-Law", vagy a "The Hitchhinker's Guide to the Galaxy" közül. A mozifilmek mellett az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában most bemutatásra kerülő "Desperate Housewifes" című tévésorozat összes része is elérhető volt.

A D-Elite akciót az ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement - az USA bevándorlási és vámügyi szerve) és az FBI (Federal Bureau of Investigation) által alkotott, a high-tech bűnözés visszaszorításáért harcoló CHIP (Computer Hacking and Intellectual Property unit Számítógépes Hacker és Szellemi Tulajdont Védelmező egység) hajtotta végre.

Az MPAA (Motion Pictures Assotiation of America), az ASVA amerikai társszervezete az elmúlt időszakban több illegális fájlcserélő rendszer ellen irányuló akciót segített, és indított jogi eljárást ilyen oldalak ellen. A LokiTorrent elnevezésű oldalt idén állították le, és ezzel megakadályozták, hogy továbbra is illegálisan terjesszenek rajta filmeket. Május elején az MPAA hat, elsősorban tévéműsorok illegális letöltésére használt oldal ellen indított jogi eljárást. Ezek közül négyet már leállítottak, így például a http://www.shuntv.net és a http://www.btfenet.net oldalakat.

Kálmán András, az ASVA igazgatója az esettel kapcsolatban elmondta: "Az Elite Torrents-hez hasonló oldalak leállítása fontos része a filmek illegális terjesztése elleni küzdelemnek. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fájlcserélő rendszerek nem csak Amerikában jelentenek problémát. A magyar filmipar is szenved az ilyen oldalak kártékony hatásától. Ezért az ASVA Magyarországon a törvények adta kereteken belül továbbra is elszántan küzd a fájlcserélő rendszerek ellen."

Az amerikai esetekhez hasonló ügy már Magyarországon is történt. Idén márciusban rendőrségi akciók következtében leállt Magyarország legnagyobb fájlcserélő hálózata, a Mátrix. A rendőrségi eljárás során lefoglaltak egy szervergépet, amely 30 darab merevlemezt tartalmazott, együttes kapacitásuk elérte a 4.4 terabyte-ot. Az elkövető személy számítógépén pedig további 1.2 terabyte mennyiségű adatot, elsősorban szerzői jogvédelem alatt álló filmeket találtak.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.