Hirdetés

Biztonságosak-e a magyar honlapok



|

Hirdetés

A vizsgálat a domainnevekből képzett hosztnevű (gépnevű) webszerverek között mindössze 1500 olyan webszervert talált, mely rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ám az 1500-ból is majdnem hatszáznak lejárt érvényességű tanúsítványa volt. A NetLock által végzett vizsgálat során egy automata nézte végig a .hu site-okat, és gyűjtötte be az egyébként teljesen nyilvános adatokat, amely információk alapján kimutatta, hogy Magyarországon hány olyan érvényesen hitelesített webszerver van, amely titkosított kommunikációra képes.

A NetLock megállapította azt is, hogy az ellenőrzött 900 érvényes tanúsítvány 91 százaléka nem elfogadott hitelesítés szolgáltatótól származik. A maradék 9 százaléknyi, elfogadott szolgáltatótól származó tanúsítványból pedig 30 magyar és 50 külföldi. Az eredmények szerint így a vizsgált magyarországi website-ok alig több mint 0,1%-ával lehet biztonságosan adatkommunikációt folytatni, biztonságosan adatokat küldeni.

Az adatok ellenőrzése érdekében a NetLock elvégezte ugyanezt a vizsgálatot 2003. májusában is, amelynek eredménye szinte teljesen megegyezik az első méréssel. A NetLock szerint a lesújtó eredmény pontosan mutatja, hogy a magyarországi site-okkal jelenleg egyáltalán nem lehet biztonságosan kommunikálni. A biztonsági hiányosságokból adódó veszélyek pedig mindenkit érintenek, magánszemélyeket éppúgy mint vállalatokat, intézményeket vagy államigazgatási szerveket.

A tanúsítványok kibocsátását a NetLock Kft.-től, Magyarország első nyilvános szolgáltatásokat végző hitelesítés szolgáltatójától lehet igényelni. A NetLock Hálózatbiztonsági Kft. Magyarország első nyilvános szolgáltatásokat végző, minősített hitelesítés szolgáltatója, 2003. március 19-e óta bocsát ki minősített tanúsítványokat illetve nyújt egyedüliként minősített időbélyeg szolgáltatást, a már megszokott fokozott biztonságú szolgáltatásai mellett.

Négy éve egyedüli közép-európai hitelesítés szolgáltatóként szerepel a Microsoft operációs rendszereiben az ajánlott tanúsítványkiadók listáján. A Magyar Posta Rt.-vel való együttműködésnek illetve a Közjegyzői Kamara közjegyzői hálózatának köszönhetően szolgáltatásai az országban bárhol elérhetők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.