Hirdetés

Böngésző felturbózva



|

Egyre nő az alternatív böngészők előnye, pedig az IE7-ben is számos kiaknázható lehetőség rejtőzik. Összegyűjtöttünk pár hasznos kiegészítőt, amellyel sokkal kényelmesebbé tehetjük a Microsoft böngészőjét.

Hirdetés

Lapunk tavaly decemberi számunkban a két frissen megjelent böngészőt, az Internet Explorer 7-et és a Firefox második kiadását hasonlítottuk össze. Megállapítottuk, hogy a Microsoft böngészőjéhez nem sok kiegészítőt tudunk letölteni, ellenben a vetélytárshoz számtalan hozzávaló található. Ha nyitott szemmel járunk a világhálón, sok ingyenes és fizetős beépülőt lelhetünk az Internet Explorerhez is. Összegyűjtöttünk párat, melyekkel sokkal kényelmesebbé tehetjük a böngészést, de vigyázat: minél több kiegészítőt telepítünk, annál nagyobb a támadási felület, és még instabillá is válhat a program! Ezért csak saját felelősségre, valamint a mértékek betartásával használjuk a továbbiakban ismertetendő kiegészítőket. Legtöbbjük még a hatos verzióhoz készült, de vannak már kifejezetten a heteshez írt alkalmazások is. Általában elmondható, hogy a legújabb Windowson, a Vistán is gond nélkül futnak – ahol kompatibilitási problémák léphetnek fel, ott külön jelezzük ezt!

 

ieplug_IE7Pro.jpg

 

IE7 Pro

Mindjárt itt az első üdvöske, amelyet kifejezetten a már fülekkel ellátott új verzióhoz írtak. Telepítése után az IE7 Pro az Internet Explorer Eszközök (Tools) menüjéből hívható elő, és hasznos funkciókat rejt. Egyetlen kattintással megváltoztathatjuk a menüsor helyét, és visszatehetjük azt a régi, megszokott helyére, bár ezzel Vista alatt kicsit csorbul a modern hatás. Elrejthetjük a keresőt, letilthatjuk a dupla kattintásos fülbezárást, de az igazi finomságok csak ezután következnek! Átállíthatjuk az egy szerverhez való kapcsolódások számát, egyes Internet Explorer-beállításokat letilthatunk, a weboldalakat előre megadott felbontásra méretezhetjük át, tesztelve a kisebb monitorokon való megjelenést. Proxylistát készíthetünk, amelyet gyorsbillentyűvel folyamatosan cserélhetünk, vagy átállíthatjuk a böngésző azonosítóját, becsapva ezzel a weboldalakat. Oldalak szűrésére is képes: fehér- és feketelista alapján válogathatunk, engedélyezhetjük, vagy blokkolhatjuk a megtekintett weblapokat. A szerző ígérete szerint ennek a hasznos kiegészítőnek a tudása bővülni fog, és várja a kreatív ötleteket.

 

ieplug_IEToys.jpg

 

Bayden IEToys

Már az Internet Explorer ötös verzióival is képes volt együttműködni ez az apró, ám annál hasznosabb beépülőket tartalmazó gyűjtemény. A Bayden IEToys telepítéskor kiválaszthatjuk mindazt, amire szükségünk lehet: Cleanup, Define, Encyclopedia Lookup, HTML Source, IE7 Clear Tracks, Proxy Toggle, Image List, Highlighter, Linkify, MSN, Google, Broadband tweak, AccessKeys a kínálat. Lássuk sorban, mi mire jó!

A Cleanup segítségével megszabadulhatunk az oldalon lévő képektől, hogy maradéktalanul átadhassuk magunkat az olvasás élményének. Ehhez elég a jobb egér menüjében kiválasztani a Delete Images pontot.

A Define egy angol hangosszótár: elmagyarázza a kijelölt szöveget, és felolvassa azt a helyes kiejtéssel.

Az Encyclopedia Lookup a Wikipédia oldalán keresi meg az általunk megjelölt szöveget.

A HTML Source funkció a megjelölt szöveg forráskódját mutatja meg egy új ablakban.

- A IE7 Clear Tracks olyan, az eszköztáron lévő gomb, amelyet megnyomva egyszerre törölhetjük az összes előzményt, cookie-t, ideiglenes állományt. Nevéből adódóan elsősorban a hetes verziójú böngészőn használhatjuk eredményesen.

- A Proxy Toggle egy apró ablak, amelyben egyetlen kattintással válthatunk a csatlakozási módok között.

- Az ImageList segítségével az aktuális oldalon lévő összes képet egy ablakban találjuk, ahol elég rákattintanunk a képre, és az máris kikerül a vágólapra. Onnan a kiválasztott elemet közvetlenül egy képszerkesztőbe vagy az Intézőbe is beilleszthetjük.

A Highlighter egyszerű szövegkiemelő, amelyet szintén kijelölés után érhetünk el a jobb egér menüjében. Jól jön nyomtatásokhoz.

A Linkify roppant hasznos kiegészítő: a weboldalakon lévő inaktív linket kijelölve a hivatkozást megnyithatjuk egy új ablakban. Többszörös kijelölést is támogat, elsősorban fórumokon vehetjük hasznát.

- Az MSN és Google nevek már önmagukban is sokatmondóak, nem véletlenül: azonnal kutakodni kezdhetünk a megjelölt részben e két keresőre támaszkodva.

- A Broadband Tweak megnöveli az egy kiszolgálóról megnyitható csatlakozások számát maximum tizenhatra. Az IE7 Próban ezt finomhangolhatjuk.

Az AccessKeys az aktív oldalak felhasználóinak segíthet, ahol engedélyezve vannak a gyorsbillentyűk a könnyebb használathoz. Ezeket listázhatjuk ki egy külön ablakban.

 

ieplug_autorefresh.jpg
Auto Refresher for IE

Nagyon egyszerűen használható a Auto Refresher beépülő: a menüsorba helyez egy gombot, amelyre kattintva beállíthatjuk, hogy az aktuális oldalt milyen időközönként szeretnénk frissíteni. Alapértelmezés szerint tíz másodperctől tíz percig választhatjuk ki a periódust, de természetesen egyedi időzítést is megadhatunk. Sajnos a program fejlesztése és weboldala megszűnt, de az Internet Explorer hetes verziójával is gond nélkül működik.

 

BrowserTools-programok

Érdemes kiemelnünk párat a BrowserTools cég ingyenes programjai közül, mert nagyban megkönnyítik a böngészést. Fizetős programokat is találhatunk a cég oldalán, de a legtöbbünknek szerencsére ezekre nincs szükségünk. Lássuk a listát:

Az IE Privacy Keepert az előzmények törlésére és az index.dat fájl újraindítás nélküli eltávolítására használhatjuk.

ieplug_PAL.jpg
- Picture Ace Lite: a fizetős verzió kistestvére, egy egyszerű képmentő. Az előre megadott mappába másolhatjuk a weboldalon lévő képeket. A beállításokat a Tools (Eszközök) menüben érhetjük el. Ezután a képre kattintva a jobb egérrel a Save Image pontot kell választanunk, és máris megszereztük az áhított darabot. Az Internet Explorer hetes verziójában a Kép eszköztár már nem található meg, ezért ez a nagyon hasznos funkció részben pótolható ezzel a kiegészítővel, de sajnos nem helyettesíti azt.

- A Get File Size segítségével még letöltés előtt megtudhatjuk a letöltendő fájl vagy kép méretét.

 

ieplug_flashandpics.jpg
- A Flash and Pics Control az egyik leghasznosabb eszköz, amelyet Internet Explorerre írtak, ugyanis pár kattintással letilthatjuk a weboldalakon megjelenő Flash- és Java-alkalmazásokat, képeket, ActiveX komponenseket. A könnyebb eléréshez az asztalra is kitesz egy ikont a telepítő, itt kapcsoljuk be az Add the program’s item to the Tools menu opciót, ugyanis a böngészőben lévő gomb nem mindig működik! Ezt követően már a Tools (Eszközök) menüben is elérhetjük az alkalmazást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ieplug_saveflash.jpg
A Flash Saving Plugin külön ablakba gyűjti ki az aktuális oldalon lévő animációkat. Windows XP alatt nem okozott gondot a telepítése, de Vista esetén a szükséges flash.htm állomány nem települ, ezt kézzel kell elhelyeznünk a program mappájában, és a kompatibilitás így sem százszázalékos. Ezenkívül muszáj egy biztonsági beállítást megváltoztatnunk az Internet Options (Internetbeállítások) ablakban: az Advanced (Speciális) fülön keressük ki a Security (Biztonság) csoportból az Allow active content to run in files on My Computer (Aktív tartalom futásának engedélyezése a Sajátgépről) opciót, engedélyezzük, majd indítsuk újra a böngészőt.

 

Az SWF Opener az elmentett Flash-tartalom megtekintésére szolgál, valamint a böngésző gyorsítótárába is képes betekinteni, és menteni.

Az Easy Go Back az egérvadászoknak fog tetszeni, ugyanis egérmozgásokkal irányíthatjuk a böngésző egyes funkcióit, például a navigációt vagy az ablaknyitást.

 

ieplug_findas.jpg

 

Belső keresők

A Firefoxban már régóta megtalálható az a kereső, amelybe beírva a kulcsszót, máris a lap megfelelő pontjára ugorhatunk. Most ugyanezt az Internet Explorerben is megtehetjük! Az Inline Search plugin esetében a + billentyűkombináció lenyomására megjelenik a keresősáv, a Find As You Type-nál csak kapcsoljuk be az eszköztárat, és ahogy gépelni kezdjük a szavakat, máris megtalálhatjuk azokat az aktív weboldalon. Az Inline Search meg is jelölheti a találatokat – de van egy hátránya ennek a kiegészítőnek: az eszköztár előhívására nem definiálhatunk más gyorsbillentyűt, ezért a magyar kiosztásnál a bal kapcsos zárójelet (<AltGr>+<F>) sajnos nem tudjuk használni. A Find As You Type esetén ez a hiba nem jön elő, viszont nem kínál kiemelési lehetőséget.

 

Open Last Closed Tab

Szintén a Firefoxnál jelent meg az a funkció, mellyel a legutoljára bezárt lapot tudjuk visszahívni. Az Internet Explorer alá elkészített Open Last Closed Tab beépülő sajnos nem tartalmaz semmilyen gombot vagy menüt, mindössze egy billentyűkombinációt tartsunk észben: az <Alt>+<X>-et. A program telepítéséhez legalább .NET keretrendszer 2.0 szükséges.

 

ieplug_gripie.jpg

 

GripIE

Egy újabb hasznos alkalmazás: a GripIE az aktuális weboldalról kigyűjti a hivatkozásokat, és szinte bármit lementhetünk a segítségével. Kissé fapadosnak tűnhet a felülete, de nagyon egyszerű is kezelni: megadjuk, hová mentse le a kijelölt elemeket, és már kész is a másolat. Kisebb problémák adódhatnak a futtatásnál, ugyanis a böngésző felugró ablaknak minősíti a plugin tevékenységét, és letiltja azt. Ezért ideiglenesen engedélyeznünk kell az oldalon a reklámok előugrását, és máris előjön a mentésre szolgáló panel. Csoportokba szedve, eltérő színekkel kapjuk meg a menthető tartalmat, amelyet az ablak tetején lévő gombokkal szűrhetünk is.

 

Microsoft-fejlesztőeszközök

A Microsoft is kiadott pár beépülőt, kifejezetten weboldalkészítők számára. Ha mégsem ezzel keresnénk a kenyerünket, akkor is hasznos kiegészítőkkel gazdagodhat böngészőnk. Kettőt érdemes telepíteni, ha fejlettebb, és igazán használható funkciókra vágyunk:

 

ieplug_devtoolbar.jpg

A Developer Toolbarral az aktuális weboldal minden részletét tesztelhetjük, ellenőrizhetjük. Érdemes kipróbálni a HTML-, CSS-, RSS-ellenőrzőt, és kiderül, hány oldalt írtak meg hibásan, vagy előcsalogathatjuk a képek hivatkozásait, forrásait, ezzel megkaphatjuk a teljes útvonalat. Egyes Internet Explorer-beállításokat letilthatunk, a weboldalakat előre megadott felbontásra méretezhetjük át, ezzel tesztelhetjük, hogyan fest kisebb monitorokon. Még sorolhatnánk a funkciókat, amelyek egyébként később változhatnak, ugyanis a március óta elérhető verzió jelenleg béta-, azaz tesztállapotban van, ennek ellenére megbízhatóan működik.


A Fiddler segítségével feltérképezhetjük a weboldalt, a hivatkozásokat, többféle formátumban is megtekinthetjük a forrást! Átnézhetjük a betöltött dokumentum statisztikáit, teljesen kielemezhetjük a teljes lapot.

 

ieplug_Atoolbar.jpg

 

 

A-toolbar

Az egyszerű név mögött egy igazi svájci bicska rejtőzik, ugyanis ötven különböző eszközt zsúfoltak bele, ráadásul ingyen! Az A-toolbar program kakukktojás, hiszen nem közvetlenül a böngészőbe, hanem alapértelmezés szerint a Tálca fölé épül be, és onnan hívhatjuk elő a különböző funkciókat. A teljesség igénye nélkül az alábbi eszközökkel gazdagodhatunk: többkeresős ablak, amellyel nemcsak a weben, hanem a gépen is kutakodhatunk, katalógus, hírolvasó, jelszókezelő, naptár, névjegyalbum, szótár, pénzváltó, horoszkóp, weboldalelemzők, doménkereső, portkereső, pingelő, Telnet SSH-támogatással, kiszolgálófigyelő. A sort még folytathatnánk, de aki tényleg egy mindenesre vágyik, annak megéri telepíteni!

 

ieplug_IERescuer.jpg

IERescuer

Eddig ingyenes programokat ajánlottunk, most mégis egy olcsó, ám annál hasznosabb alkalmazásra hívnánk fel a figyelmet, az IERescuerre. A szerencsésebb netezők egy napon át ingyen letölthették a program teljes változatát, de akit elrettent a közel ötezer forintos ár, az is kipróbálhatja tíz mentésre. A Firefoxban már megtalálható az éppen nyitott lapfülek mentése és újbóli kinyitása, de az Internet Explorerből ez is hiányzott. Ezt a hiányt pótolja az IERescuer: a böngésző összeomlásakor megjegyzi a nyitva maradt oldalakat, és újraindításkor felajánlja azok helyreállítását. Természetesen nem kell várnunk erre az eseményre, mi is elmenthetjük az épp megnyitott oldalakat, és vissza is tölthetjük azokat. Sajnos többszörös mentésre vagy tárolásra nincs lehetőségünk, csak az éppen nyitva lévőket menthetjük el és állíthatjuk vissza a legközelebbi nyitáskor. Vista alatt az új biztonsági rendszerrel nem teljesen kompatibilis, és a regisztrációt elfelejti, ha nem rendszergazdaként indítjuk a böngészőt. Ezt viszont nem ajánljuk, mert akkor az Internet Explorer nem védett módban indul. Valószínűleg a későbbi verziókban javítják ezt a kompatibilitási problémát.

 

*

A felsorolt programokon kívül még számtalan ingyenes és fizetős kiegészítőt találhatunk az interneten. Elsőként a www.ieaddons.com oldalon nézzünk körül, ahol értékelhetjük és szűrhetjük a listán szereplő programokat. Túlzásba ne essünk, mert a hasonló funkciójú alkalmazások nem biztos, hogy teljesen kompatibilisek egymással. Problémát okozhat például az Inline Search és a Find As You Type egyidejű telepítése. Ezért először érdemes körülnézni, és csak utána telepíteni a valóban szükséges kiegészítőket!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.