Hirdetés

Börtönbüntetés DVD-másolásáért



|

Hirdetés

Wang a tárgyalás során beismerte az okirat-hamisítás vádját, továbbá azt, hogy megszökött az előzetes letartóztatásból. David Harvey bíró 15 hónapos börtönbüntetést szabott ki a férfira. A büntetés kiszabásakor egy csupán néhány hete születetett ítélet is szerepet játszott, amely hasonló okokból marasztalta el Wang-ot, akit az Otahuhu piac mellett tartóztatták le szeptemberben, tíz illegálisan lemásolt filmet találva nála. Alex McDonald, egy auckland-i törvényszéki képviselő és a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi kérdések szakértőjének elmondása szerint az 1994. évi „Copyright Act” törvénykezés büntethetővé teszi az illegálisan sokszorosított termékek árusítását. „Hogy valakit ezzel a váddal elítélhessenek, a rendőrségnek be kell bizonyítania a jogsértő magatartást. Az ilyen esetekben nem csupán a szándékos és tudatos cselekvés számít jogsértő magatartásnak, de a nyilvánvaló tények feletti szemet hunyás is.” - mondta a szakértő. “Egy korábbi hasonló esetben a bíróság elutasította egy vádlott - aki 10 dollárért árulta az egyébként 40 dolláros pornófilmek DVD-másolatát - állítását, hogy nem volt tisztában azzal, hogy másolatokról van szó.




A bíróság a döntését az alacsonyra kiszabott árra, valamint az oldalsó címke hiányára alapozta. McDonald elmondta, hogy egy 1997-es esetben egy auckland-i kereskedőt vádoltak meg 110 darab, szoftver-alkalmazásokat tartalmazó CD eladásával, amelyek összértéke meghaladta az 1 millió dollárt. A kereskedőt „mindössze” 15 000 dollárnyi pénzbírságra ítélték, miután a férfi őszinte megbánást tanúsított és azonnal bűnösnek vallotta magát. Judge Harvey felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy ezzel szemben az otahuhu-i esetben Wang nem tanúsított semmiféle megbánást a tettével kapcsolatban, és valószínűleg egy sokkal nagyobb bűnszövetkezet tagja volt.

Bryan Ward, aki a letartóztatást végezte elmondta, hogy Wang személyesen árulta a DVD-ket a piac bejáratánál. „Az új jogi értelmezés szerint Wang hamisított okmányokkal kereskedett. Az emberek nem gondolják végig, hogy amikor megírnak egy lemezt, gyakorlatilag okirat-hamisítást követnek el. Nem adta olcsón a lemezeket; 20 és 40 dollár közötti áron kínálta a korongokat. Sok esetben a lemezeken csupán 20 percnyi anyag szerepelt a filmekből.” Ward szerint az igazi piaci árusok fel vannak háborodva a hamisított DVD-k árulása miatt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.