Hirdetés

Brazília visszakémkedett



|

A dél-amerikai ország titkosszolgálata amerikai, orosz és iráni diplomaták után szimatolt.

Hirdetés

A brazil kormány a héten hivatalosan elismerte, hogy ügynökeik évek óta kémkednek külföldi diplomaták – köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Irán külképviseletének munkatársai – után. A tíz éve futó, Luiz Inacio Lula da Silva elnöksége idején indított megfigyelési programról elsőként a Folha de São Paulo számolt be.

A napilap hétfői cikkében több, a brazil hírszerzéstől, az Abintól származó dokumentumot is közzétett. A leleplezés meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozta a regnáló elnököt; Dilma Rousseff az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta az NSA adatgyűjtési gyakorlatát.

A Folha szerint a brazil hírszerzés 2003-ban és 2004-ben több, az USA nagykövetsége által bérelt lakást is bepoloskázott. Az Albin ügynökei arra gyanakodtak, hogy az amerikaiak kémakciók megszervezésére és koordinálására használják a lakásokat, de a követség cáfolta ezeket a vádakat.

Hirdetés

A riport szerint az Albin orosz és iráni tisztségviselőket is megfigyelés alatt tartott, autókkal és gyalogosan folyamatosan követték őket az országban. A célszemélyek között magas rangú orosz katonatisztek mellett Seyed Davood Mohseni Salehi Monfared is ott volt, aki akkoriban Irán kubai nagyköveteként szolgált.

Rousseff irodája hétfőn elismerte, valóban megfigyeltek egyes külföldi diplomatákat, de közleményükben hangsúlyozták, hogy az akciókat törvényes eszközökkel intézték. A kormány hangsúlyozta, hogy a titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozatala bűncselekménynek számít Brazíliában, és a felelősöknek „a törvény előtt kell majd felelniük”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.