Hirdetés

Brutális kibertámadás van folyamatban



|

Egyre ködösebb az ügy, és talán senki sem bárány benne.

Hirdetés

Meglepő módon csak tegnap délután robbant a történet, miszerint a levélszemetet terjesztő internetszolgáltatók IP-tartományait feketelistázó Spamhouse-t talán a web történetének legkomolyabb túlterheléses támadása érte. Első körben a támadók a Spamhouse-t hostingoló CloudFlare-t DDoS-olták, ennek sikertelensége után pedig a CloudFlare-nek sávszélességet adó ISP-k DNS kiszolgálóit vették célkeresztbe. Az egy hete tartó akció csúcspontján 300 megabitnyi sávszélességet igénylő lekérés-áradatot zúdítottak a szerverekre, összehasonlítási alapul egy nagyobb bank portálját nagyjából 50 megabittel már elérhetetlenné lehet tenni.


A beszámolók szerint a támadás egy visszavágó, mivel a Spamhouse nemrég feketelistázta a holland Cyberbunker hostingcéget az ügyfeleinek brutális mértékű spammelése miatt. A Spamhouse amolyan de-facto standard az e-mail szolgáltatást nyújtók számára a beérkező levelek előszűrésénél, így az általuk szemetelőknek ítélt IP-kről érkező levelek automatikusan spamnek lesznek jelölve, vagy be sem érkeznek a levelezőfiókokba.


A vád alapján a feketelistázásra válaszul a vállalat kelet-európai bűnözőcsoportokat kért fel a Spamhouse elérhetetlenné tételére, ám végső soron az akció - legalábbis eddig - nem járt sikerrel. Viszont rendkívül érdekes, hogy a Cyberbunker kezdőlapja alapján náluk lehet hostingolva a WikiLeaks, amely felveti a gyanút, hogy talán a portál kimenő levelezésének tönkretétele volt a Spamhouse célja – bár ez meglehetősen hihetetlenül hangzik. Reméljük hamarosan sikerül kibogozni a szálakat.


Frissítés: az első bekezdés tartalma röviddel a hír megjelenése után pontosításra került.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.