Hirdetés

Büntetés vár a holland P2P letöltőkre



|

Viszont nem lesz több adathordozóra kivetett jogdíj.

Hirdetés

Eddig Hollandiában nem számított jogsértésnek jogvédett anyagok letöltése, amennyiben a felhasználás magáncélú volt. Azonban a feltöltés már terjesztésnek minősült és büntetés járt érte. Ez a felállás egyébként nálunk, Magyarországon is, azonban Európa más országaiban szokatlan ez a kettősség. A holland parlament éppen egyértelműbbé kívánja tenni a helyzetet és a tervek szerint a jövőben a le- és feltöltés egyaránt illegálisnak számít majd. Cserébe viszont nem vetnek ki többé illetéket az üres CD-kre és MP3 lejátszókra és a kormány ígéretet tett, hogy nem folytatnak hajtóvadászatot a P2P felhasználók ellen.


Mostantól állj a P2P letöltéseknek!

 

Fred Teeven igazságügyi miniszter jelentette be a tervezetet, megjegyezve, hogy „a játékok és szoftverek letöltése már régóta illegálisnak minősült, (a tiltás) ezentúl majd filmekre és zenékre is vonatkozik." Ellentétben azonban Franciaországgal a kormány nem kíván a magánfelhasználók nyomába szegődni, a hollandoknak nem kell tartaniuk kriminalizációtól és nincs „három csapás törvény sem".

Ezzel egy időben korlátozni fogják az illegális letöltő oldalak elérhetőségét. A holland illetőségű oldalak, mint például a MiniNova az eddigi törvények alapján is kontrollálhatók, de szeretnék a külföldi szerverek blokkolását is megvalósítani, ehhez igen jó törvényi alapot szolgáltat majd az új törvény.

 

A holland BREIN jogvédő szervezet természetesen üdvözölte a lépést, hiszen így a jövőben jóval könnyebben harcolhat a kalózipar és általában az illegális feltöltések ellen.

 


Ami tilos, azért másutt nem kell előre fizetni


Teeven tervében egyúttal az is szerepel, hogy megszüntessék az üres adathordozókra kirótt díjakat. Ahogy Magyarországon, úgy Hollandiában is jogdíjat kell ugyanis fizetni számos médiatárolásra és lejátszásra alkalmas termék után. Ott az írható CD és DVD, MP3 lejátszók, laptopok, DVD felvevők és USB meghajtók forgalmazói most fellélegezhetnek és egy keveset engedhetnek az árból, ezekre a továbbiakban nem fizetendő jogdíj. Ugyanez vonatkozik az internet előfizetésekre is.

 

A holland rendelkezés tehát erősíti a szerzői jogok védelmét, emellett azonban kifejezetten támogatja a nem kereskedelmi felhasználás céljával létrejött tartalmak megosztását, sok kormányzati anyag is Creative Common licenc alatt lát napvilágot. A kormány megszorongatni tervezi a szerzői jogokat begyűjtő szervezeteket is, hogy részletesebben számoljanak el a náluk összegyűlt pénz sorsával és a művészek jogorvoslati kérelmeinek is könnyebb utat kíván biztosítani.

 

Kiegyensúlyozottnak és igazságosnak tűnik a holland törvénymódosítás, hiszen egyaránt védi a jogtulajdonosok és a felhasználók érdekeit. Hazánkban egyelőre nincs kilátásban változtatás. Itthon egyelőre nem bünteti a törvény a letöltőket, csak a feltöltőket és szerencsére a felhasználók kriminalizálása sem vált gyakorlattá. Ugyanakkor díjat kell fizetnünk az üres adathordozók, memóriakártyák, USB kulcsok és még a nyomtatók, fénymásolók után is, holott a másolást nem engedi meg a törvény. Legutóbb a hazai Nokia keveredett perbe az Artisjussal, mert nem fizetett jogdíjat a telefonokhoz mellékelt memóriakártyákhoz.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.